Sinterklaas- of kerstcadeaus? Die schaffen we steeds vaker aan online. Maar wat is de beste optie om bij een webwinkel te betalen? Z24 zet zes veelgebruikte opties op een rij.

Online winkelen is helemaal ingeburgerd in Nederland. Vorig jaar kochten ruim 10 miljoen Nederlanders weleens wat op internet, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vijf jaar geleden waren dat er nog 8,7 miljoen.

Ook Sinterklaas schaft zijn cadeaus steeds vaker aan via internet. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org verwacht dat Nederlandse webwinkeliers dit jaar 30 procent meer inkomsten boeken dan vorig jaar in de aanloop naar pakjesavond. “Dit omdat het winkelen op internet dit jaar al stevig is gegroeid. Daarnaast zorgt de economische groei voor een extra boost”, aldus directeur Wijnand Jongen tegenover De Telegraaf (Blendle, €0,25).

Online winkelen mag dan steeds populairder zijn, er is een ding dat niet anders is in vergelijking met het cadeautjes kopen in de Intertoys, Media Markt of De Tuinen: we moeten afrekenen. Waar dat in de fysieke winkel hoofdzakelijk op twee manieren kan (contant of pinnen), zijn er bij webwinkels meer opties. Wat zijn de verschillen tussen de betaalmethodes op internet? Z24 zet het op een rij.

• iDEAL

idealDe Nederlandse banken hebben op de markt voor online betalen een ijzersterke positie met iDEAL, dat het meest gebruikte betaalmiddel op internet is. Van de 127,4 miljoen online aankopen die in 2014 zijn gedaan, zijn er ruim 69 miljoen betaald met iDEAL, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Met iDEAL reken je je aankoop af via de vertrouwde omgeving van je eigen bank. Het bedrag en gegevens van de ontvanger zijn bovendien al ingevuld, waardoor de kans op fouten klein is. Met een paar klikken is de betaling afgehandeld. De betaling is gelijk terug te zien op je rekeningoverzicht.

Nadeel van iDEAL is dat je vooraf betaalt en de aankoop niet beschermd is. Ontvang je het product niet of wijkt de aankoop sterk af van het wat je hebt besteld, dan ben je je geld kwijt. Bij creditcards en Paypal krijg je dan het aankoopbedrag terug. Ook is een betaling niet zomaar terug te draaien (storneren). Daarnaast is iDEAL alleen te gebruiken bij Nederlandse webwinkels en enkele grote buitenlandse bedrijven met veel Nederlandse klanten.

• Creditcard

mastercard visa

Wie iets bij een buitenlandse webshop wil bestellen, moet bijna wel een creditcard gebruiken. Visa en MasterCard zijn de grootste twee kaartmerken. De uitgifte van de kaarten zelf gebeurt via een bank.

Met een creditcard kan een consument een aankoop doen en achteraf pas betalen aan de bank. De meeste passen hebben een aankoopverzekering, dat betekent dat de spullen die betaald zijn met een creditcard gedurende een bepaalde tijd zijn verzekerd tegen beschadiging, verlies, vermissing of diefstal. Tot hoeveel dagen na aankoop de producten verzekerd zijn, verschilt per kaart.

In tegenstelling tot iDEAL is de betaling terug te draaien, via de zogeheten chargeback-regeling. Als je een bestelling niet hebt ontvangen of het product is beschadigd, dan kan de creditcardmaatschappij het geld terugvorderen bij de verkoper. De webwinkelier moet vervolgens aantonen dat de bestelling is geleverd of in orde is.

• PayPal

paypalPayPal is een betaalmethode die veel wordt gebruikt op online marktplaatsen als eBay en Marktplaats.nl. Maar ook bij webwinkels kun je steeds vaker betalen van PayPal. Daarvoor hoef je alleen in te loggen in je PayPal-account met je e-mailadres en wachtwoord. Met een klik kun je vervolgens afrekenen. Het is mogelijk om je PayPal-account te koppelen aan je bankrekening, zodat het automatisch wordt afgeschreven. Of je kunt saldo storten via iDEAL.

Net als bij creditcards biedt PayPal aankoopbescherming. Als het product niet is ontvangen of er klopt iets niet met de bestelling, dan zorgt PayPal ervoor dat je het volledige aankoopbedrag terugkrijgt, inclusief verzendkosten. Je moet hiervoor wel zelf een verzoek indienen.

• AfterPay

afterpayWil je lever eerst het product in huis hebben voordat je de portemonnee trekt? Met de betaalmethode van AfterPay kun je achteraf betalen. Het Nederlandse bedrijf int niet alleen het aankoopbedrag via zijn eigen betaalproces, het neemt ook het debiteuren- en frauderisico over van de webshop.

Na het plaatsen van de bestelling, ontvang je een digitale acceptgiro van AfterPay per e-mail. Je hebt standaard twee weken de tijd om te betalen via de iDEAL-knop of overschrijving.

Oneindig bestellen is er niet bij: er geldt een maximaal bestelbedrag. Als je bijvoorbeeld bij Kijkshop voor de eerste keer betaalt via AfterPay, kun je een bestelling plaatsen tot 250 euro. Ben je al bekend bij AfterPay, dan wordt dat opgehoogd tot 450 euro.

• Klarna

klarnaHet Zweedse Klarna is te vergelijken met Afterpay: met de betaalmethode kun je achteraf betalen als je het product al in huis hebt. De Klarna-factuur ontvang je per post of e-mail bij je bestelling. Vervolgens heb je veertien dagen de tijd om het geld over te maken via iDEAL of bankoverschrijving.

Daarnaast kun je gespreid betalen via je Klarna-account, waarbij al je aankopen maandelijks worden verzameld op een factuur. Daarbij staat een minimumbedrag vermeld dat je moet aflossen: ten minste 5 euro of een vierentwintigste van het totaalbedrag.

Klarna accepteert niet klakkeloos alle bestellingen. Het bedrijf doet een kredietcheck en kijkt daarbij naar drie factoren: de betalingsgeschiedenis, de hoogte van het aankoopbedrag en externe informatie van een kredietbureau.

• Rembours

remboursBetalen onder rembours betekent dat je afrekent aan de deur bij de bezorger die het pakket komt afleveren. Dat kan iemand van PostNL, DHL of een ander postbedrijf zijn. Betalen kan contant of via een mobiele pinterminal. De kosten van het laten bezorgen onder rembours liggen meestal rond de 10 euro.

Voordeel van rembours is dat je zeker weet dat je het pakket hebt ontvangen voordat je betaalt. Toch zijn er risico's: je mag pas kijken wat er in het pakket zit als je de zending hebt geaccepteerd en betaald. Het komt voor dat een nepwebwinkel een waardeloos artikel levert voor een hoge prijs. Maak daarom altijd het pakket open in het bijzijn van de bezorger. Dan heb je altijd een getuige.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl