Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met een winst van 6,5 miljoen euro. Daarmee schreef de bloemenveiling weer zwarte cijfers na het verlies van 5,8 miljoen euro een jaar eerder. Bij de publicatie van het jaarverslag uitte FloraHolland wel zorgen over de toekomst vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen.

De veiling meent dat de overheid moet ingrijpen nu de vraag naar bloemen en planten afneemt en tuinders het lastig hebben om de energienota te voldoen. Het veilingbedrijf verwacht door de hoge energiekosten zelf dit jaar weer verlies te zullen maken. Daarom moet het mogelijk kosten gaan besparen. Hoe dat eventueel gaat gebeuren, meldt FloraHolland niet.

Een andere uitdaging voor de sector is het wegvallen van de export naar Rusland, Oekraïne en Belarus. Zo exporteert de sierteeltsector voor ruim 300 miljoen euro aan producten naar Rusland, een afzetmarkt die vanwege de westerse sancties volledig wegvalt.

Veilingtopman Steven van Schilfgaarde somt in een toelichting op de jaarcijfers de uitdagingen van nu op. “Er is sprake van vraaguitval, grote onzekerheid in de markt en dalend consumentenvertrouwen. De noodzakelijke energietransitie is niet van vandaag op morgen gerealiseerd en door de hoge kosten is er voor kwekers geen ruimte om te investeren”, sombert hij. “De internationale positie van de Nederlandse sierteelt staat op het spel. Zonder maatregelen van het kabinet, voorzie ik dat er blijvende schade aan onze sector wordt aangericht.”

FloraHolland had eerder al gemeld dat de productomzet vooral als gevolg van hogere prijzen vorig jaar was toegenomen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 15 procent. Dankzij de goede resultaten is de financiële positie van het veilingbedrijf sterk verbeterd.

LEES OOK: Export van Nederlandse landbouw beperkt geraakt door wegvallen Rusland als afzetmarkt – sierteelt meest kwetsbaar