De 25-jarige Fallon Sherrock is in sneltreinvaart uitgegroeid tot de grote publiekslieveling op het WK darts. De Britse kapster is de eerste vrouw ooit die overwinningen boekt op een wereldkampioenschap. Het feit dat ze alleenstaande moeder is van een autistisch zoontje draagt alleen maar bij aan haar heldenstatus.

Vrijdag verloor de tot ‘Queen of the Palace’ gedoopte Sherrock van Chris Dobey in de derde ronde, nadat ze tot ieders verrassing in de eerste ronde het Britse talent Ted Evetts versloeg. In de tweede ronde stuntte ze pas echt door Mensur Suljovic te verslaan, de nummer elf van de wereld. “Dit is mijn mooiste kerstcadeau ooit”, zei ze na afloop.

Met het bereiken van de derde ronde heeft Sherrock al 25.000 pond aan prijzengeld verdiend, omgerekend is dat ruim 29.000 euro. Dat is meer dan het dubbele van de hoofdprijs bij het WK darts voor vrouwen. Die bedroeg bij de vorige editie 12.000 pond, oftewel bijna 14.000 euro

“Ik geniet hier elke minuut van. Ik heb mezelf bewezen en laten zien dat we mannen kunnen verslaan”, zei ze volgens De Telegraaf zaterdag na haar overwinning voor duizenden uitzinnige dartsfans in Ally Pally.

Tennislegende Billie Jean King, die veel voor de vrouwensport heeft betekend, feliciteert haar op Twitter enthousiast en spreekt van een ‘gamechanger’:

Begin volgend jaar komt ze naar Nederland voor de King of Darts in Den Bosch, Enschede en Groningen, meldt het Brabants Dagblad. Dat demonstratietoernooi staat in het teken van het afscheid van Raymond van Barneveld. Sherrock zal het daar onder anderen opnemen tegen de Nederlandse nummer één van de wereld, Michael van Gerwen.

“Ik hoop dat ik op de steun van het Nederlandse publiek kan rekenen en dat mijn optredens meisjes en vrouwen in Nederland inspireren ook te gaan darten”, zegt ze daarover tegen Tubantia.

Geen makkelijk leven

Fallon Sherrock heeft al heel wat tegenslagen achter de rug in haar nog jonge leven. Zo vocht ze enkele jaren geleden tegen een ernstige nieraandoening, schrijft De Telegraaf. Ze slikte daar zware medicatie voor en kreeg daardoor een opgezwollen gezicht. Ze kan daardoor geen alcohol drinken en moet zorgen dat ze altijd voldoende vocht binnenkrijgt.

Bij haar inmiddels vijfjarige zoontje Rory is autisme vastgesteld en ze woont nog thuis bij haar ouders in Milton Keynes met hem. Haar beide ouders en haar tweelingzus Felicia speelden ook darts, maar Fallon begon volgens The Guardian zelf pas op haar zeventiende.

Dat ze twee mannen versloeg op het WK, smaakte naar meer. Wereldkampioen worden lag in het verschiet: “Waarom niet? Ik heb al twee partijen gewonnen. Ik neem elke wedstrijd zoals die komt. Niets zegt dat ik het niet kan. Ik ga het proberen”, zei ze daarover.

Het is haar in 2019 niet gelukt om de wereldtitel te bemachtigen, maar iedereen is zeker van dat Fallon deuren heeft geopend. Niet alleen voor zichzelf maar voor alle vrouwelijke darters.

 

Lees meer: