Energieconcern Shell verloor vrijdag op de Amsterdamse beurs bijna twee procent. Beleggers reageerden op een aanpassing van het keuzedividend.

De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagmiddag over een breed front in het rood. Door sterke cijfers over de Duitse winkelverkopen bleven de koersdalingen echter beperkt. In Amsterdam had Imtech het moeilijk na nieuwe berichten over fraudezaken bij het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 483,40 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 724,97 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,3 procent lager.

Het Duitse statistiekbureau meldde voorbeurs dat de detailhandelsverkopen in de grootste economie van Europa in januari met 2,9 procent zijn gestegen op maandbasis. Hier werd een groei met slechts 0,4 procent verwacht.

De euro was 1,1188 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 49,66 dollar. Brent kostte 2,4 procent meer op 60,96 dollar.

Aanpassing keuzedividend bij Shell

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een winst van ruim 13 procent. Financieel dienstverlener ING sloot de rij met een verlies van 2,6 procent.

Shell (min 1,9 procent) biedt zijn aandeelhouders dit jaar toch weer de keuze om dividend in aandelen te ontvangen, zo maakte het energieconcern dinsdag bekend. Vorig jaar werd het zogeheten scrip dividend vanaf het tweede kwartaal geschrapt.

De hervatting geldt vanaf de uitkering van het interim-dividend over het eerste kwartaal van 2015. Aandeelhouders die niet intekenen op het 'scrip dividend programma' blijven hun dividend in contanten ontvangen. Details over het programma worden te zijner tijd wereldkundig gemaakt.

Shell stelde onder meer dat de uitkering in aandelen het bedrijf een grotere financiële flexibiliteit geeft in een neergaande economie. Bij het schrappen van het keuzedividend gaf Shell als reden dat het daardoor efficiënter eigen aandelen kon inkopen.

Handelshuis Jefferies is niet verbaasd over het nieuws van Shell ,,gezien de verwachting van slinkende rendementen in de sector''. De 'spread' tussen aandelen A (Amsterdam) en B (Londen) zal weer oplopen, verwacht Jefferies. Ruim een jaar geleden waren de aandelen B 9 procent duurder dan de aandelen A. Nadat Shell het keuzedividend afschafte, nam het koersverschil af tot 1 à 3 procent.

Uit cijfers van persbureau Bloomberg bleek dat de 'spread' op de beurs in Londen meer dan 100 pence bedroeg. Dat zou het grootste verschil zijn, in absolute getallen, sinds november vorig jaar.

SBM Offshore keert dividend uit in 2015

SBM Offshore (plus 1,8 procent) verwacht dat het nieuwe dividendbeleid en de ontwikkeling van de kasstroom het bedrijf in staat stellen om over 2015 weer dividend uit te keren. Dat stelt de maritiem dienstverlener dinsdag in de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 15 april.

SBM liet vorige maand al weten dat het dividendbeleid wordt aangepast. Waar de uitbetaling eerder bestond uit 50 procent van de nettowinst uit doorgezette activiteiten, wordt nu een beloning van 25 tot 35 procent van de zogeheten directionele nettowinst in het vooruitzicht gesteld.

SBM verwacht in 2016 weer een vrije kasstroom, die bestaat uit de operationele winst min investeringen, te genereren. Dat zou het volgens het bedrijf mogelijk maken dividend uit te keren over de positieve directionele winst van 2015.

SBM heeft vanwege aanhoudende verliezen sinds 2011 geen dividend meer betaald.

Imtech onderuit

Imtech ging 9 procent onderuit in de MidKap. De Telegraaf meldde op basis van verdenkingen van de Duitse justitie dat het installatiebedrijf steeds verder verstrikt raakt in de grote fraude- en omkopingszaak in Duitsland.

Grootste stijger onder de middelgrote bedrijven was detacheerder Brunel met een plus van 4,1 procent na een adviesverhoging door analisten van ING.

TomTom won 1 procent. Het navigatiebedrijf heeft contracten gesloten met de autobedrijven Hyundai en Fiat Chrysler.

'Geen fusie Orange en Telecom Italia'

Er komt geen fusie tussen het Franse telecombedrijf Orange (min 1,6 procent) en de Italiaanse branchegenoot Telecom Italia. Dat zei topman Stéphane Richard van Orange dinsdag. Daarmee neemt hij afstand van recente uitspraken, waarbij hij wel hintte op een samensmelting tussen de bedrijven.

Richard liet zondag in de Franse krant Journal du Dimanche optekenen dat een samenwerking tussen Orange en Telecom Italia goed zou zijn voor de Europese consolidatie en dat eerste gedachtewisselingen over een samensmelting reeds zijn gevoerd. Richard verwees een fusie dinsdag echter naar het rijk der fabelen. Wel herhaalde hij zijn boodschap dat de Europese telecommarkt consolidatie nodig heeft. Orange heeft echter zijn eigen groeistrategie, zo benadrukte hij.

Overigens zou een fusie allesbehalve vanzelfsprekend zijn geweest. Onder meer zou de samensmelting nog de goedkeuring moeten krijgen van de Franse staat, die grootaandeelhouder is in Orange. Daarnaast dicht Italië veel strategische belangen toe aan bezittingen op de telecommarkt.

Barclays daalde bijna 3 procent in Londen. De Britse bank zet nog eens 1 miljard euro opzij voor mogelijke schikkingen vanwege manipulatie van de valutamarkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl