• Het aandeel Shell verloor donderdag 3,2 procent op de beurs in Amsterdam.
  • Die daling volgt op de kwartaalcijfers en een oproep van activistische aandeelhouder Third Point om het olie- en gasconcern op te splitsen.
  • Third Point wil Shell splitsen in een deel dat zich bezighoudt met vervuilende fossiele brandstoffen en een deel gericht op duurzame energie.

Het aandeel Shell ging donderdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Behalve over de resultaten van het olie- en gasconcern bogen beleggers zich over de oproep van de activistische aandeelhouder Third Point om Shell op te splitsen in een deel dat zich bezighoudt met vervuilende fossiele brandstoffen en een deel gericht op duurzame energie.

Shell (min 3,2 procent) stond in de staartgroep van de hoofdindex aan het Damrak. Het concern boekte onderliggend een miljardenwinst in het derde kwartaal dankzij de sterk gestegen olieprijzen.

Alle aandacht ging echter uit naar de oproep van Third Point. De investeerder verklaarde dat opsplitsing van het concern meer duidelijkheid zal geven over de klimaatstrategie van het bedrijf. Shell beloofde zelf sneller te vergroenen en de eigen CO2-uitstoot met de helft te verlagen in 2030.

Third Point in een klap een van de grootste aandeelhouders

Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 750 miljoen dollar of omgerekend zo’n 650 miljoen euro waard is, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders in het Brits-Nederlandse concern zijn. De totale marktwaarde van Shell is ongeveer 190 miljard dollar.

Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken. Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Een apart bedrijf voor olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën kan volgens Third Point zijn investeringen nog verder beperken dan Shell nu al heeft beloofd en ook onderdelen verkopen. Die onderneming zou dan uitbetalingen aan investeerders prioriteit kunnen geven. Een bedrijf dat onder meer hernieuwbare energieprojecten en projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (lng) omvat kan juist een veel bescheidener dividendbeleid hanteren en agressief investeren.

Shell belooft eigen uitstoot sneller te verlagen

Shell liet donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers weten dat het de uitstoot van zijn eigen activiteiten in 2030 met 50 procent wil verlagen in vergelijking met het niveau van 2016. Het olie- en gasconcern wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.

Het gaat hierbij om de uitstoot die Shell zelf onder controle heeft. Het gaat niet om de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de brandstofproducten van Shell door consumenten. Volgens Shell komt de nieuwe doelstelling bovenop eerdere ambities rond het verlagen van emissies van broeikasgassen. Daarnaast wil Shell het routinematig affakkelen van gas in 2025 helemaal stoppen. Hier werd eerder op 2030 gemikt.

De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. Ook moet Shell zich inspannen voor een verlaging van de uitstoot van gebruikers. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen.

Topman Ben van Beurden zei in een toelichting dat met de nieuwe doelstelling voor de uitstoot de strategie van de Brits-Nederlandse onderneming versneld wordt uitgevoerd. Ook is het volgens Shell een belangrijke mijlpaal op de weg om klimaatneutraal te worden.

Milieudefensie en Follow This vinden nieuwe doelstelling onvoldoende

Milieudefensie vindt dat de nieuwe doelstelling onvoldoende is. "Het leeuwendeel van de uitstoot van Shell, zo’n 90 procent, zit in de verkoop van de producten. Om aan het vonnis van de rechtbank te voldoen zal Shell dus nog grote stappen moeten zetten. We roepen Shell op om zo snel mogelijk al zijn emissies te halveren, dus ook die van zijn producten", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Follow This, dat als aandeelhouder van Shell actie voert voor een sterk dalende uitstoot, sluit zich daarbij aan. "De olifant in de kamer is de emissie die vrijkomt wanneer de fossiele brandstoffen worden verbrand. Het zetten van doelen op de operationele emissies is zoals een tabaksfabrikant die belooft zelf minder te gaan roken, maar sigaretten blijft verkopen", aldus Mark van Baal van Follow This.

LEES OOK: Groene energie van Shell: de consument loopt er niet meteen warm voor