Het klimaat van lage olieprijzen noopt Shell tot extra voorzichtigheid bij nieuwe investeringen.

Dat bleek woensdag bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2016 van de Brits-Nederlandse energiereus.

Shell ziet het niveau van de investeringen dit jaar teruglopen naar 30 miljard dollar, na de overname van gasbedrijf BG begin dit jaar. Dat is zo’n 3 miljard dollar minder dan Shell eerder verwachtte.

De uitdagende omstandigheden in olie-industrie, als gevolg van fors gedaalde olieprijzen, nopen Shell tot voorzichtigheid. Dat het bedrijf scherp aan de wind moet zeilen, bleek onder meer uit de cijfers voor het rendement op het ingezette kapitaal. Dat daalde in het eerste kwartaal van dit jaar naar 3,8 procent, tegen 8,9 procent een jaar eerder, op basis van de geschoonde winst exclusief bijzondere posten.

Lagere winst Shell

De winst van Shell is in het eerste kwartaal ruimschoots gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, maar ook aan een zwakkere gang van zaken in de raffinagemarkt. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, kwam uit op 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg dit resultaat, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, nog 3,7 miljard dollar.

De ccs-winst was wel iets beter dan analisten hadden verwacht, want die rekenden gemiddeld op 1,2 miljard dollar winst voor het kwartaal.

De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde met 89 procent tot 484 miljoen dollar. Shell stelt voor 0,47 dollar per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Dividend stabiel

Het stabiele dividend is één van de belangrijke ankers voor beleggers. Dit is ook één van de redenen dat het aandeel Shell het dit jaar niet bijzonder slecht heeft gedaan. De koers van het aandeel Royal Dutch Shell volgt en steeg dit jaar al ruim 10 procent.

De prijs van Noordzee-olie was het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 35 dollar tegen 55 dollar vorig jaar. En dat hakt er flink in bij Shell.

Eerder rekende topman Ben van Beurden voor dat een daling van de olieprijs met 10 dollar leidt tot zo’n 3,3 miljard dollar minder winst bij Shell.

Sinds het dieptepunt in januari is de olieprijs weer iets aan het oplopen. De prijs van een vat Brent-olie, de wereldwijde maatstaf, is sinds begin dit jaar met bijna 23 procent gestegen tot zo'n 46 dollar.

Overname BG stuwt productie

Shell volbracht in het eerste kwartaal zijn grootste overname ooit door het Britse gasbedrijf BG in te lijven voor een totaalbedrag van 54 miljard dollar. Hiervan werd 19 miljard dollar voldaan in contanten en de rest in eigen aandelen.

De aankoop droeg flink bij aan de olie- en gasproductie, die op jaarbasis met 16 procent steeg tot het equivalent van bijna 3,7 miljoen vaten olie per dag.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl