De operationele winst van energiegigant Shell daalde fors in het eerste kwartaal door lagere olieprijzen. Maar daar stonden flinke eenmalige meevallers tegenover. Voor beleggers handhaaft Shell het dividend op 0,47 dollar per aandeel.
Shell heeft zijn operationele winst in het eerste kwartaal met 56 procent zien afnemen als gevolg van de fors gedaalde olieprijs. Dat blijkt uit de resultaten die het energieconcern donderdag presenteerde.
De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten exclusief eenmalige posten bedroeg 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro), tegen 7,3 miljard dollar een jaar eerder.
Lager productie olie en gas, lagere olieprijzen
De olie- en gasproductie viel in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent lager uit, vergeleken met de eerste maanden van 2014, op 3,2 miljoen vaten per dag. Maar Shell had vooral last van fors gedaalde olie- en gasprijzen: olieprijzen vielen gemiddeld 52 procent lager uit bij de start van 2015, vergeleken met het eerste kwartaal van 2014, en gasprijzen 27 procent.
Bij de divisie Downstream (raffinage en pompverkoop) profiteerde Shell onder meer van hogere raffinagemarges en lagere kosten, terwijl de winstgevendheid van Upstream (de olie- en gaswinning) flink gedrukt werd door de lage olieprijs.
In de nettowinst was dit alles echter nauwelijks terug te zien. Die daalde slechts met 2 procent tot ruim 4,4 miljard dollar. Belangrijkste reden was dat Shell in de eerste drie maanden van 2015 profiteerde van eenmalige meevallers.
In het Verenigd Koninkrijk boekte Shell een belastingmeevaller van liefst 600 miljoen dollar en verder genoot het concern van opbrengsten van de verkoop van bedrijfsonderdelen. Eenmalige posten leverden daardoor een positieve bijdrage aan de winst van liefst 1,5 miljard dollar.
Shell, dat eerder deze maand een overnamebod van 64 miljard euro op tafel legde bij de Britse gasproducent BG, wil een dividend uitkeren van 0,47 euro per aandeel. Die uitkering is al een aantal kwartalen onveranderd.
Shell verwacht dat de winst in het lopende kwartaal gedrukt wordt door de lagere gasproductie in Groningen en geplande onderhoudswerkzaamheden bij grote installaties in Qatar, de Golf van Mexico en Canada. De productie wordt nog eens extra geraakt door de verkoop van onderdelen.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl