It’s a man’s world.  Zeker in de wereld van olie en gas is de dominantie van mannen in topposities overweldigend. Shells keuze voor Jessica Uhl als nieuwe financiële directeur kan dan ook als een serieuze poging tot emancipatie worden gezien.

Uhl, die per 9 maart 2017 wordt benoemd, werkt sinds 2004 voor Shell en heeft diverse functies vervuld in Europa en de Verenigde Staten. Momenteel is de Amerikaanse executive vice-president Finance bij de divisie Integred Gas (productie en vervoer van vloeibaar aardgas). Van die functie naar de nummer twee bij Shell, na topman Ben van Beurden, is een grote sprong.

Business Insider Nederland bekeek de samenstelling in de top van de zes grootste beursgenoteerde olie- en gasconcerns ter wereld, op basis van de olie- en gasproductie. Dan valt op dat Uhl welgeteld één andere vrouw zal tegenkomen op het hoogste niveau.


1) Gazprom, de Russische staatsgigant, heeft een beursnotering en pompt dagelijks ongeveer 8 miljoen vaten gas (en wat olie) op. Bij de acht hoogste directeuren zit één vrouw, chief accountant Elena Vasilieva.

gazprom


2) Rosneft is eveneens een beursgenoteerd Russisch bedrijf met staatsbanden. Rosneft zit op ruim 5 miljoen vaten olie en gas per dag. Geen vrouwen in de top.

rosneft


3) Topman Rex Tillerson van ExxonMobil (ongeveer 4 miljoen vaten olie en gas per dag) wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Momenteel is de top van Exxon volledig gevuld met mannen.

exxon-bestuur


4) Het Chinese beursgenoteerde energiebedrijf PetroChina is een dochter van staatsbedrijf CNPC. De dagproductie is met 4 miljoen vaten olie en gas ongeveer gelijk aan die van Exxon. Geen vrouwen aan het roer bij CNPC.

petrochina


5) Shell pompt mede door de overname van collega BG zo’n 3,6 miljoen vaten olie en gas per dag op. Jessica Uhl word de nummer twee van het bedrijf, na CEO Ben van Beurden.

Jessica Uhl, de nieuwe CFO van Shell, en CEO Ben van Beurden van de energiereus.


6) BP zit net onder Shell met een dagproductie van zo’n 3,2 miljoen vaten olie en gas. In de top van het Britse concern zitten twee mannen.

bp-management


LEES OOK: Waarom Donald Trump naast Tim Cook en Sheryl Sandberg zat bij zijn ontmoeting met Amerikaanse techbobo’s