• Olie- en gasconcern Shell wil vanaf 2025 jaarlijks 2 miljoen ton biokerosine gaan produceren om zo de luchtvaart te helpen de uitstoot te verlagen.
  • Shell wil nu dat in 2030 een tiende van zijn brandstofverkoop aan de luchtvaart duurzaam is.
  • Ook vanuit de luchtvaartsector is er actie: Amerikaanse bedrijven als American Airlines, Microsoft en General Motors hebben in totaal 1 miljard dollar gedoneerd aan een initiatief van Bill Gates.

Olie- en gasconcern Shell gaat sterk inzetten op de productie van biobrandstoffen voor de luchtvaartsector. Het bedrijf wil vanaf 2025 jaarlijks 2 miljoen ton biokerosine gaan produceren om zo de luchtvaart te helpen de uitstoot te verlagen. Dat is een vertienvoudiging van het totale huidige aanbod van duurzame vliegtuigbrandstof.

In 2019, dus voor de uitbraak van de coronacrisis, werd door de luchtvaart naar schatting in totaal 330 miljoen ton kerosine verbruikt.

De luchtvaart is goed voor circa 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar het is lastig om de uitstoot te verlagen vanwege een gebrek aan alternatieven voor met brandstof aangedreven vliegtuigmotoren.

Volgens Shell kan biobrandstof helpen die uitstoot flink omlaag te brengen. Nu is duurzame kerosine nog goed voor slechts een fractie van de totale vraag vanuit de luchtvaart, mede vanwege de hoge productiekosten. De biobrandstof wordt daarbij vermengd met gewone kerosine. Het Finse Neste is een grote speler op het gebied van biokerosine.

Vorige week werd bekend dat Shell een grote fabriek voor biobrandstoffen gaat bouwen op het terrein van zijn raffinaderij in Pernis. De biodiesel wordt geproduceerd uit gebruikte kookolie, dierlijk vet en andere afvalstromen uit de industrie en landbouw, eventueel aangevuld met koolzaadolie.

Shell wil nu dat in 2030 een tiende van zijn brandstofverkoop aan de luchtvaart duurzaam is. Het Brits-Nederlandse bedrijf roept andere producenten op om ook meer in te zetten op biobrandstoffen. De luchtvaartsector zou volgens Shell in 2050 helemaal klimaatneutraal moeten zijn. Luchtvaartbrancheorganisatie IATA mikt voor dat jaar op een halvering van de uitstoot.

De Verenigde Staten hebben vorige week nog gezegd dat de luchtvaart de uitstoot in 2030 met 20 procent moet verlagen, door veel meer gebruik te maken van biobrandstoffen.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen steken $1 miljard in initiatief van Bill Gates

Ondertussen hebben Amerikaanse bedrijven als American Airlines, Microsoft en General Motors in totaal 1 miljard dollar gedoneerd aan een initiatief van Bill Gates. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van technologieën te stimuleren die moeten leiden tot schone energie.

Het project van Gates heet Breakthrough Energy en richt zich onder meer op groene waterstof en duurzame vliegtuigbrandstof.

Die oplossingen zijn nog niet goedkoop genoeg om in de praktijk te worden gebruikt. Zo is duurzame vliegtuigbrandstof nog altijd vijf keer zo duur als kerosine. Gates wil met het initiatief een bijdrage leveren aan de doelstelling om tegen 2050 bijna geen broeikasgassen meer uit te stoten.

Vorige maand kwam VN-klimaatpanel IPCC nog met een alarmerend rapport. Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het IPCC concludeerde dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Ook Bank of America, staalproducent ArcelorMittal, de Boston Consulting Group en vermogensbeheerder BlackRock hebben geld gedoneerd aan het initiatief van Gates. Volgens de medeoprichter van Microsoft is er in totaal zo’n 50 biljoen dollar (zo’n 43.000 miljard euro) nodig om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd naar nul terug te brengen.

LEES OOK: Dit Amerikaanse bedrijf maakt biobrandstof van plastic afval