Beleggers hopen dat de vraag naar olie weer toeneemt nu steeds meer Amerikaanse staten en Europese landen de coronamaatregelen versoepelen. Olieprijzen stegen daarom flink.

Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 19 procent meer op 24,24 dollar en Brentolie werd een kleine 12 procent duurder.

Shell profiteerde. Het aandeel van het olie- en gasconcern sloot met een winst van 6,5 procent.

De AEX-index eindigde 2,7 procent in de plus op 509,83 punten. Maandag verloor de hoofdindex nog ruim 3 procent.

Olie- en gasconcern Shell was dinsdag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij de oplopende olieprijzen. Daardoor steeg de beurswaarde van Shell met ongeveer 6,5 procent.

Beleggers verwerkten daarnaast weer een flinke hoeveelheid kwartaalberichten van grote Europese bedrijven. De belangrijkste beursgraadmeters toonden duidelijk herstel na de zware koersverliezen van een dag eerder.

De AEX-index aan het Damrak sloot 2,7 procent in de plus op 509,83 punten. Maandag verloor de hoofdindex nog ruim 3 procent. De MidKap steeg 1,3 procent tot 710,36 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 2,5 procent aan.

De olieprijzen liepen verder op door de hoop dat de vraag naar olie weer toeneemt nu steeds meer Amerikaanse staten en Europese landen de coronamaatregelen versoepelen.

Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 19 procent meer op 24,24 dollar en Brentolie werd een kleine 12 procent duurder en was daarmee voor het eerst in weken weer iets meer dan 30 dollar per vat waard.

Shell profiteerde van de herstellende olieprijzen en het zwaargewicht eindigde in de kopgroep van de AEX met een winst van 6,5 procent.

Bron: Google
Bron: Google

De Franse olieproducent Total won bijna 8 procent in Parijs. Het bedrijf zag de kwartaalwinst flink dalen maar handhaafde het dividend. Het Spaanse Repsol, dat ook met cijfers kwam, steeg ruim 13 procent in Madrid en BP klom dik 6 procent in Londen.

Grootste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was overigens winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, dat 6,7 procent meer waard werd. Verder gingen biotechbedrijven Galapagos en Pharming flink vooruit in Amsterdam, met plussen van bijna 6 procent.

Franse bank BNP Paribas verwacht stevige winstval

Elders in Europa trok BNP Paribas de aandacht. De grootste bank van Frankrijk verwacht dat de nettowinst dit jaar met 15 tot 20 procent kan dalen vanwege de coronacrisis. In het eerste kwartaal had de Franse bank al last van de gevolgen van de virusuitbraak.

In de afgelopen periode nam de winst met een derde af tot bijna 1,3 miljard euro vergeleken met een jaar eerder. BNP Paribas moest onder meer extra geld opzij zetten voor verliezen op leningen als gevolg van de crisis, terwijl er ook afwaarderingen van bepaalde bezittingen plaatsvonden. De baten daalden met met meer dan 2 procent tot 10,9 miljard euro.

Toch hadden beleggers op slechter nieuws gerekend. Het aandeel BNP Paribas won in Parijs ruim 4 procent procent.

Siemens Healthineers verkoopt meer scanners

In Frankfurt vielen de kwartaalcijfers van chipmaker Infineon (plus 6,2 procent) in de smaak.

Siemens Healthineers steeg een kleine 7 procent. Het Duitse medisch technologiebedrijf presteerde afgelopen kwartaal goed, mede dankzij de gestegen verkoop van medische scanners.

De divisie die deze apparatuur maakt groeide op jaarbasis met ruim 8 procent, ondanks logistieke problemen. CT-scanners van Siemens Healthineers worden onder andere ingezet om de schade aan longen door het virus bij coronapatiënten op ic-afdelingen te beoordelen. Daardoor kunnen medici sneller hun behandeling aanpassen.

HelloFresh spint garen bij thuiszittende consument

Ook de Duitse maaltijdbezorger HelloFresh deed goede zaken in het eerste kwartaal en werd beloond met een koerswinst van circa 10 procent.

Het van oorsprong Duitse bedrijf meldde een forse omzetgroei in de eerste drie maanden van het jaar. In maart versnelde de groei, toen veel mensen vanwege coronamaatregelen verplicht thuis moesten blijven en niet meer naar de supermarkt wilden.

In de eerste drie maanden van het jaar zette HelloFresh een omzet van net geen 700 miljoen euro in de boeken. Dat was 66 procent meer dan een jaar eerder.

HelloFresh verhoogt dan ook zijn prognose voor heel 2020, ondanks "flinke onzekerheid over de ontwikkeling van het economische klimaat". De vraag naar de maaltijdpakketten van het bedrijf zou bovendien iets kunnen afnemen als restaurants weer opengaan, maar dan hebben klanten al nieuwe kookgewoontes gevormd die ze waarschijnlijk volhouden, verwacht topman Dominik Richter.

De onderneming denkt de omzet dit jaar dan ook, zonder rekening te houden met wisselkoersschommelingen, met tussen de 40 en 55 procent te kunnen laten groeien. Voor de coronapandemie had HelloFresh al een groeiverwachting van tussen de 22 en 27 procent uitgesproken.

Ook over het bedrijfsresultaat is HelloFresh positiever geworden. Dat kan dit jaar tot 10 procent stijgen, zo verwacht de onderneming.