Wegens grondschaarste probeert de overheid van de Chinese metropool Shanghai begrafenissen op zee te stimuleren. Maar traditionele opvattingen over zielenrust helpen niet mee.

Afgelopen weekend vond in China het jaarlijkse Qingming-festival plaats, dat vooral bekend is vanwege de verering van voorouders en door veel Chinezen wordt benut om familiegraven te bezoeken.

Traditioneel begraven Chinezen hun doden op land, omdat velen geloven dat de zielen van doden alleen daar rust kunnen vinden. Maar in miljoenenstad Shanghai is ruimte steeds schaarser en grond peperduur.

Shanghai moet zo’n 110 duizend doden per jaar een laatste rustplaats geven en met de vergrijzing van de bevolking neemt dit aantal naar verwachting alleen maar toe de komende decennia. De overheid probeert burgers dan ook al jaren te verleiden tot een alternatief: crematie en verspreiding van de as van de dode op zee.

Subsidie voor zeebegrafenis

Afgelopen week kondigde bestuursautoriteit van Shanghai een vervijfvoudiging aan van subsidies voor het zee-alternatief. Wie daarvoor kiest krijgt vanaf volgend jaar 2.000 yuan (238 euro) compensatie van de staat, zo meldt China Daily.

Volgens de directeur van het bureau voor begrafeniszaken van Shanghai is het aantal zeebegrafenissen sinds het begin van de jaren negentig met ruim 5 procent per jaar toegenomen. Maar per saldo gaat het nog altijd om een paar procent van het totaal aantal begrafenissen.

Elke vierkante meter land die wordt uitgespaard door verspreiding van de as op zee, scheelt volgens de autoriteiten in Shanghai wel 24.000 yuan aan grondkosten voor een begraafplek op land, omgerekend ruim 2.800 euro.

Aan de andere kant stellen begrafenisondernemers dat de subsidie van 2.000 yuan voor een ceremonie op zee, nog steeds niet riant is. "De huur van een kleine boot waar slechts  270 mensen op kunnen kost tegenwoordig al 30 duizend yuan," zegt  Zhang Yunhua, directeur van de enige geautoriseerde firma voor zeebegrafenissen in Shanghai, tegenover de China Daily.

Lees ook

Doden in plastic veroorzaken opstopping Noorse graven

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl