Het boegbeeld van de campagne om de Britten uit de Europese Unie te loodsen, Boris Johnson, heeft donderdag bekendgemaakt geen leider van de Conservatieve partij en geen premier te worden. Hij beantwoordde na zijn korte verklaring geen vragen van de pers.

Johnson (52), de oud-burgemeester van Londen, werd gezien als een van de belangrijkste kandidaten om premier David Cameron op te volgen. Die kondigde vrijdag na de uitslag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zijn vertrek aan. Een kleine meerderheid stemde voor de brexit.

Johnson blijkt echter voor zichzelf geen enkele rol meer te zien in de leiding van de door het referendum verscheurde partij. Johnson beklemtoonde donderdag dat het land niet door het referendum in een crisis verkeert, maar dat er een tijd van hoop en ambitie is aangebroken.

Gove wel kandidaat

Een andere uitgesproken voorstander van vertrek uit de Europese Unie, minister van Justitie Michael Gove, had kort voor Johnsons mededeling zijn kandidatuur voor het Conservatieve leiderschap aangekondigd.

Gove geldt als een ervaren bestuurder en hij komt gedegen over, in tegenstelling tot de ‘politieke straatartiest’ Johnson. De kandidatuur van Gove kan Jonson ertoe hebben gebracht het op te geven. Gove leek Johnson als leider te steunen, maar hij zei donderdag dat Johnson leiderschap mist.

May favoriet

In de Conservatieve partij heeft zich donderdag ook een belangrijke voorstander van EU-lidmaatschap als kandidaat gemeld. Het is minister van Binnenlandse Zaken Theresa May (59). May beloofde de wens van de meerderheid, de brexit, na te streven.

May geldt als favoriet in de strijd om het leiderschap, die aan het einde van de zomer beslecht moet worden. De nieuwe leider wordt naar het zich laat aanzien de opvolger van Cameron en kan in diens regeerperiode tot in 2020 aanblijven.

Donderdagmorgen was de laatste kans voor Conservatieve kandidaten zich aan te melden. Eerder hadden de pro-brexit ex-minister Liam Fox (54), pro-brexit voormalig bankier Andrea Leadsom (53) en pro-EU bewindsman Stephen Scrabb (43) dat gedaan.

Pond stijgt

Het Britse pond sterling ging donderdag verder omhoog, direct na de aankondiging van Johnson. Het pond noteerde omstreeks 13.15 uur een stand van 1,3483 dollar.

De Britse munt duikelde na de uitslag van het brexit-referendum naar het laagste niveau in 31 jaar door zorgen over de economische gevolgen van een Brits vertrek uit de EU. Inmiddels laat het pond weer enig herstel zien van de koersval.

De beurs in Londen zakte juist wat weg na het nieuws over Johnson. De FTSE-index stond op een winst van 0,2 procent, na eerder op de dag een hogere koers te hebben laten zien.