Nadat de voormalige Russische spion Sergej Skripal zondag ernstig ziek in een Brits ziekenhuis belandde, is het wijzen met de beschuldigende vinger begonnen.

Skripal kwam in aanraking met een mysterieuze substantie en werd bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum.

De meest geopperde theorie is dat de Russen achter het mysterie zitten en het Kremlin opdracht gaf tot de moordpoging. Als dat waar is, is het de volgende aflevering in een reeks Russische moorden op Brits grondgebied.

De bekendste is de dood van de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko in 2006. Hij overleed nadat hij in aanraking kwam met het radioactieve materiaal polonium. Uit onderzoek bleek dat Vladimir Poetin zelf opdracht gaf tot de moord.

Uit onderzoek van BuzzFeed blijkt dat veertien sterfgevallen in Groot-Brittannië volgens Amerikaanse inlichtingendiensten gelinkt kunnen worden aan Rusland.

Hoewel de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, dinsdag nog zei dat het te vroeg is om conclusies te trekken uit de zaak-Skripal, zijn er wel degelijk vergelijkingen met de zaak-Litvinenko. Johnson zei dat “geen enkele moordpoging op Britse grond zonder sancties blijft”.

Dit zijn de andere zaken waarbij Rusland gelinkt werd aan sterfgevallen in Groot-Brittannië.

Lees ook op Business Insider

 • Stephen Moss, 2003. Moss was een Britse jurist en overleed naar het zich liet aanzien aan een hartaanval. Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat hij vermoord is.
 • Stephen Curtis, 2004. Curtis, ook jurist, vertegenwoordigde een Russische ondernemer in de olie-industrie die in hechtenis zat. Curtis overleed bij een helikoptercrash in Engeland. Ook hier vermoeden Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland een hand had in zij dood.
 • Igor Ponomarev, 2006. Ponomarev stierf kort voor Litvinenko, en vlak voordat hij iemand zou ontmoeten die onderzoek deed naar Russische activiteiten in Italië. Volgens BuzzFeed hebben Amerikaanse inlichtingendiensten bewijs dat Ponomarev is vermoord.
 • Alexander Litvinenko, 2006. Litvinenko’s dood werd wereldnieuws nadat de Russische overloper in 2006 werd vergiftigd. De zaak droeg bij aan de slechte relaties tussen Rusland en Groot-Brittannië. Litvinenko dronk thee die vergiftigd was met het radioactieve materiaal polonium. Rusland heeft altijd ontkent een rol te hebben gespeeld in zijn dood, ook nadat een onderzoeksjury twee Russen officieel beschuldigde van de moord, die zou zijn uitgevoerd in opdracht van Poetin.
 • Joeri Goloebev, 2007. De olietycoon en vriend van politiek dissident Michail Chodorkovski, overleed in 2006 in Londen. In een necrologie van destijds stond dat hij onwel was geworden, nadat hij was teruggekeerd van een reis, en ‘vredig was gestorven’. Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat er opzet in het spel was.
 • Daniel McGrory, 2007. McGrory was buitenlandcorrespondent voor de Britse krant The Times en werd dood gevonden in zijn flat in Noord-Londen. Hij was in de zaak-Litvinenko gedoken en schreef daar veel over. Hoewel zijn familie denkt dat hij een natuurlijke dood is gestorven, vroegen Britse inlichtingendiensten niet veel later aan hun Amerikaanse collega’s om de zaak te onderzoeken.
 • Badri Patarkatsisjvili, 2008. De beste vriend en voormalig zakenpartner van Boris Berezovski woonde vlak bij zijn goede vriend in Surrey. Hij overleed aan een hartaanval tijdens een etentje met familie. Ook hier vroegen Britse inlichtingendiensten hun Amerikaanse collega’s om de zaak te onderzoeken en te kijken of er verbanden waren met Rusland.
 • Gareth Williams, 2010. Het lichaam van Williams, een Britse spion, werd gevonden in een zak in zijn appartement. De politie zei dat het vermoedelijk om een ongeluk ging, al denken inlichtingendiensten dat Williams is vermoord.
 • Paul Castle, 2010. Een vastgoedondernemer met een flamboyant uitgavenpatroon. Castle pleegde zelfmoord door voor een trein te springen. BuzzFeed meldt dat hij werd bedreigd met een langzame en pijnlijke dood door mensen die gelieerd zijn aan de Russische of Turkse maffia, als hij zichzelf niet van het leven zou beroven.
 • Alexander Perepilichni, 2012. Perepilichni was een zakenman die hielp met het blootleggen van fraude door Russische overheidsfunctionarissen. Hij stierf in 2012 in Surrey, vlak na een terugkeer uit Parijs. BuzzFeed News schrijft dat er in zijn maaginhoud ‘sporen van vergiftiging’ waren gevonden.
 • Robbie Curtis, 2012. Curtis was een vriend van Castle, en werkte ook in de vastgoedwereld. Ook hij pleegde zelfmoord, maar Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat hij daartoe gedwongen werd door Rusland.
 • Boris Berezovski, 2013. Berezovski was een zakenman en criticus van Poetin. Hij werd dood aangetroffen in zijn huis nadat hij zich had verhangen.
 • Johnny Elichaoff, 2014. Elichaoff was een zakenman en de ex van tv-presentatrice Trinny Woodall. Elichaoff was verslaafd aan pijnstillers en wierp zichzelf van het dak van een winkelcentrum na een reeks mislukte investeringen.
 • Scot Young, 2014. Young was een vermogende ‘fixer’ voor de superrijken en handelde regelmatig deals af voor Boris Berezovski. Hij was onderdeel van een netwerk van gelijkgestemden die Berezovski’s geld naar offshorebedrijven sluisde. Hij gaf meerdere keren aan zich zorgen te maken een doelwit van de Russische maffia te worden. Hij werd in 2014 dood gevonden, gespietst op een hek.
 • Matthew Puncher, 2016. Puncher was de stralingsexpert die ontdekte dat de Russische spion Alexander Litvinenko was vergiftigd met polonium. Vijf maanden na een reis naar Rusland werd hij dood aangetroffen met meerdere messteken in zijn lichaam. Een lijkschouwer zei dat het om zelfmoord ging.

Ondertussen werd in 2015 in de Verenigde Staten Michail Lesin dood aangetroffen in Washington. Lesin was een voormalig adviseur van Poetin en oprichter van de propagandaomroep Russia Today. De Amerikaanse autoriteiten zeiden dat Lesin overleed nadat hij in dronken toestand was gevallen, maar enkele FBI-agenten denken dat hij overleed na een zware mishandeling.

LEES OOK: Vladimir Poetin is misschien wel rijker dan Jeff Bezos en Bill Gates