Rabobank sluit al zijn circa zeshonderd sealbagautomaten in Nederland voortaan ‘s nachts af. Dat doet de bank naar aanleiding van de eerste plofkraak op zo’n automaat, waar ondernemers speciale zakjes met contant geld kunnen storten.

Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door het AD.

In het Zuid-Hollandse Nieuwkoop slaagden criminelen er maandag in om een sealbagautomaat van Rabobank tot ontploffing te brengen. Met hoeveel geld ze ervandoor gingen is niet bekend.

De politie heeft inmiddels twee verdachten aangehouden. Ze zaten in een busje. Daarin lagen vermoedelijk nog explosieven. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ontfermde zich erover en maakte ze onschadelijk. Enkele appartementen en een winkelcentrum werden enige tijd ontruimd.

ING doet zijn circa 270 sealbagautomaten binnenkort ook ‘s nachts dicht, maar niet per direct, zoals de Rabobank. De bank wil zijn klanten eerst op de hoogte brengen.

ABN Amro zegt de situatie altijd in de gaten te houden en “wanneer dat nodig is per geval zichtbare en onzichtbare maatregelen” te nemen. Een algehele sluiting is op dit moment bij ABN volgens een woordvoerder niet aan de orde.

De sluiting van de sealbagautomaten is vooral onhandig voor cafés, snackbars en andere ondernemingen die tot laat open zijn. Koninklijke Horeca Nederland vindt het dan ook geen goed idee, laat de belangenclub weten aan de NOS. Het gevaar van een overval neemt mogelijk toe.

Lees ook op Business Insider