Een groep schuldeisers die de macht heeft gegrepen bij de HEMA, is akkoord met het schrappen van een deel van de schuld.

De schuldeisers willen de winkelketen graag snel doorverkopen aan een strategische investeerder.

Andere schuldeisers van de HEMA dreigen hun volledige lening kwijt te raken en zijn bezig met juridische procedures.

Een groot deel van de schuldeisers van winkelketen HEMA heeft ingestemd met een plan om de schulden te herstructureren. Volgens dat plan worden de schulden van het bedrijf met meer dan de helft teruggebracht. In ruil daarvoor krijgen de houders van bepaalde obligaties aandelen in HEMA. HEMA noemt de goedkeuring zeer goed nieuws.

Voor de voortzetting van de plannen was de steun van de houders van driekwart van een obligatielening ter waarde van 600 miljoen euro noodzakelijk. In totaal kwam er steun van meer dan 98 procent van de schuldeisers.

De groep schuldeisers achter de de lening van 600 miljoen euro heeft in juni de macht gegrepen bij HEMA en is bereid een deel van de schuld kwijt te schelden in ruil voor de controle op de aandelen van HEMA. Twee andere groepen schuldeisers dreigen hierbij volledig achter het net te vissen.

Bij de schuldeisers die hun volledige inleg kwijt dreigen te raken zit ook beurshandelaar Alco Pieren, die via zijn bedrijf Hof Capital zogeheten achtergestelde leningen bezit. Dat wil zeggen dat ze achter andere schuldeisers staan bij claims op de bezittingen van HEMA als de warenhuisketen financieel in gebreke blijft. 

Pieren is naar de rechter gestapt om alsnog rentebetalingen te eisen die HEMA op 15 juli heeft verzuimd te voldoen.

Rechtsprocedures bij HEMA voor schuldsanering

Volgende week maandag staat nog een zitting voor het Engelse High Court op de planning. Dat moet het plan van de dominante groep schuldeisers nog officieel goedkeuren voordat vervolgstappen kunnen worden gezet.

HEMA is inmiddels ook in de Verenigde Staten begonnen met een juridisch procedure rond de geplande schuldherstructurering. Daarvoor heeft HEMA zogeheten een chapter 15-bescherming aangevraagd.

De stap werd onlangs al aangekondigd. Een woordvoerster van HEMA benadrukte toen dat er in de VS geen sprake is van een soort faillissementsprocedure rond HEMA.

De financiële zorgen bij HEMA ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen. Die hoge schuldenlast was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis erbovenop werden de problemen te groot.

Na de overname door miljardair Marcel Boekhoorn werd er niet genoeg aan het terugbrengen van de schulden gedaan. Een noodzakelijke terugbetaling van een deel van de schulden zorgde vervolgens voor een drukmiddel dat een deel van de schuldeisers heeft aangegrepen om Boekhoorn buitenspel te zetten.

Nieuwe eigenaar HEMA

De groep schuldeisers die nu controle heeft over HEMA, wil de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de kwakkelende retailonderneming.

Na het afhaken van Blokker en Ahold Delhaize is Parcom favoriet om de Nederlandse winkelketen over te nemen, melden ingewijden onlangs aan het Financieele Dagblad.

Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen. Parcom heeft een belang in onder meer telecomprovider Simpel.

LEES OOK: Parcom is naar verluidt favoriet om HEMA te kopen – Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd zouden daarbij betrokken zijn