• Chinese schuldeisers hebben de wankelende Chinese vastgoedreus Evergrande aangeklaagd voor omgerekend bijna 12 miljard euro, zo blijkt uit verslagen van een Chinese rechtbank.
  • Een anonieme leidinggevende van Evergrande heeft echter laten weten dat het bedrijf over onvoldoende middelen beschikt om zoveel schuldeisers te betalen.
  • De Chinese regering heeft Evergrande opgedragen prioriteit te geven aan het betalen van werknemers en leveranciers.
  • Lees ook: Topman van Evergrande moet noodgedwongen aandelen verkopen – Chinese overheid wil vastgoedreus niet redden

Chinese schuldeisers hebben het noodlijdende vastgoedconcern Evergrande aangeklaagd voor miljarden aan achterstallige betalingen. Dat blijkt uit officiële verslagen van een Chinese rechtbank, waarover de Britse zakenkrant Financial Times als eerste berichtte.

De rechtbank die is aangesteld om civiele rechtszaken te behandelen tegen Evergrande accepteerde tussen 24 augustus en 9 december 367 zaken, met claims van in totaal 84 miljard yuan (bijna 12 miljard euro). Volgens een anonieme leidinggevende van Evergrande heeft het bedrijf echter onvoldoende middelen om zoveel schuldeisers te betalen.

Het vastgoedconcern, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, waarschuwde begin december al dat het waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers te praten om zijn schulden te herstructureren. Een stap die wordt gesteund door de Chinese overheid.

De Chinese regering heeft Evergrande daarnaast opgedragen prioriteit te geven aan het betalen van werknemers en leveranciers. Beijing heeft herhaaldelijk benadrukt dat de problemen van Evergrande onder controle kunnen worden gehouden en hoopt met de maatregel sociale onrust te voorkomen.

De autoriteiten zijn er vooral op gespitst dat de salarissen van het personeel van Evergrande voor de viering van het Chinese Nieuwjaar op 1 februari worden betaald. Veel Chinezen hebben dan vrij en gaan op bezoek bij familie. Evergrande had per 30 juni 163.119 medewerkers en ondersteunt indirect het levensonderhoud van nog veel meer Chinezen via zijn leveranciers. In de gehele bouwsector in China verdienen ongeveer 52 miljoen arbeiders hun brood.

Ook wil Beijing de Chinese huizenkopers, die door de schuldproblemen van Evergrande geraakt worden, beschermen om zo de sociale stabiliteit te waarborgen. De prioriteiten die de Communistische Partij geeft aan werknemers, binnenlandse leveranciers en huizenkopers zullen volgens ingewijden waarschijnlijk die van banken, obligatiehouders en aandeelhouders van Evergrande overtreffen.

LEES OOK: Dit gaat China doen als vastgoedreus Evergrande omvalt: bescherming huizenkopers heeft hoogste prioriteit