• Sinds de heropening begin maart zijn schoonheidsspecialisten volgeboekt.
  • Of die drukte aanhoudt, is nog maar de vraag: de opleving na de heropening in mei vorig jaar duurde niet lang.
  • Vooral ontharingsbehandelingen en huidverzorgende behandelingen zijn in trek.

Sinds de heropening op 3 maart staat de telefoon roodgloeiend bij schoonheidsspecialisten. Maar blijft dat ook zo?

Het aantal schoonheidssalons in Nederland is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in ruim een decennium verdubbeld. Waren er in 2007 nog iets meer dan 18 duizend schoonheidssalons en pedicures, in 2020 waren dat er ruim 37 duizend.

Die mochten begin deze maand weer hun deuren openen, nadat het kabinet de coronamaatregelen voor de meeste contactberoepen versoepelde. Zowel de ondernemers als hun klanten waren daar blij mee.

“Het is héél erg druk”, zegt Linda Reurich, bestuurslid van brancheorganisatie ANBOS en oprichter van Beauty Clinic Espace de Santé, tegen Business Insider.

Ook vorig jaar liep het storm toen schoonheidsspecialisten na de eerste lockdown weer in mei open mochten. Toch duurde het niet lang voordat het tij zich keerde. “Mensen bleven al snel bij ieder kuchje of snotje thuis.”

Menig ondernemer moest een beroep doen op reserves. “Vier op de vijf leden [van ANBOS] hadden te kampen met een omzetverlies van tussen de 20 en 60 procent”, zegt Reurich. En dat terwijl volgens het bestuurslid slechts 10 procent van hen in aanmerking kwam voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een van de steunpakketten van de overheid.

In de aanloop naar kerst, wanneer mensen er op hun best uit willen zien, steeg het aantal boekingen weer. Maar toen kwam op 15 december de tweede lockdown.

Geen luxe, maar een noodzaak

Of de snottige ommekeer die zich vorig jaar voordeed ook dit jaar weer roet in het eten zal gooien is de grote vraag. Momenteel lopen de zaken goed.

Die huidige drukte kwam bij Reurich niet zomaar uit de lucht vallen. “Een tijdje terug had ik iemand huilend aan de telefoon die vroeg om een uitzondering te maken.”

Voor veel mensen is een bezoek aan de schoonheidssalon dan ook geen luxe, maar een noodzaak, legt ze uit. “Ontharen gebeurt heel veel, zowel bij mannen als vrouwen.”

Het behandelen van de gezichts- of lichaamsoverbeharing kan op meerdere manieren: laseren, harsen of epileren.

De huidverzorgende en verbeterende behandelingen zijn ook populair, zegt Reurich. Deze omvatten meestal een oppervlaktereiniging en een dieptereiniging, waarbij oude huidlaagjes worden verwijderd. Ook wordt de huid gevoed met producten en gemasseerd.

Een vrouw krijgt een gezichtsbehandeling bij een schoonheidsspecialist. Foto: ANP/Lex van Lieshout
Een vrouw krijgt een gezichtsbehandeling bij een schoonheidsspecialist. Foto: ANP/Lex van Lieshout

“Zeker voor een vrouw is de aanraking of verzorging van de huid een heel erg belangrijke beleving van welbevinden”, aldus Reurich. Een van de redenen hiervoor is volgens haar de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine, dat het immuunsysteem ondersteunt

Hoewel dit hormoon ook bij mannen voorkomt, wordt de werking ervan gedempt door testosteron. Het vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen, versterkt daarentegen juist het effect van oxytocine. Dat verklaart wellicht waarom huidverzorgende behandelingen meer in trek zijn onder vrouwen dan mannen.

Ook jongeren weten de schoonheidssalons te vinden. Volgens Reurich zijn onder hen vooral de acnebehandelingen populair.

Een vanafprijs van 55 euro

Wie van plan is om een schoonheidsspecialist te bezoeken, zal volgens Reurich aan een verzorgende gezichtsbehandeling van een uur tussen de 55 en 95 euro kwijt zijn. Ook bij een ontharingsbehandeling met laser wordt een vanafprijs van ongeveer 55 euro gehanteerd.

Wel zijn de prijzen sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de gebruikte producten en apparatuur, en de locatie. “In de Randstad liggen de prijzen van veel behandelingen een stuk hoger.”

De doorgewinterde koopjesjager kan voor schoonheidsbehandelingen het beste terecht in Noord-Brabant en Limburg, waar volgens Reurich de prijzen doorgaans lager liggen.

Ook voor een behandeling bij een salon aan huis ben je vaak minder kwijt.

Lees meer over gezondheid: