Damesschoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam blijven in Nederlandse handen.

Modebedrijf RNF, sinds 2017 ook eigenaar van het merk MEXX, neemt ze over uit de boedel van de onlangs omgevallen Bretoniere Groep.

Die onderneming kampte al langere tijd met dalende omzetten. Een zoektocht naar een strategische partner haalde niets uit. De webshop zal nu zo snel mogelijk weer live gezet worden en ook de groothandelsactiviteiten zullen weer worden opgepikt. Wat de doorstart betekent voor de winkels van Bretoniere Groep en het 115 mensen tellende personeel is nog onduidelijk.

De nieuwe eigenaar voorziet in ieder geval een ,,goede toekomst” voor Fred de la Bretoniere en Shabbies. ,,Beide merken zijn sterk in Nederland, met zelfstandige groeimogelijkheden, in eerste instantie in Duitsland. Daarbovenop zijn er kansen binnen ons eigen internationale netwerk. Kortom: er zijn allerlei opties die op dit moment afgevinkt worden, nog geen concrete plannen”, schrijft RNF in een verklaring.

Oprichter Fred de la Bretonière deed zijn modebedrijf in 2014 van de hand, het werd overgenomen door investeerder Karmijn Kapitaal die zich richt op bedrijven met genderdiverse managementteams. Oprichters Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke benaderden De la Bretonière per brief en met “vrouwelijk geslijm”, zo vertelde hij in een interview met NRC.

Er zou destijds zo'n 15,5 miljoen euro met de overname gemoeid zijn, schrijft Quote. Na het faillissement van Bretoniere Groep ziet Karmijn vermoedelijk weinig terug van dat bedrag.

LEES OOK: Kaalslag in de winkelstraat: de 23 opvallendste faillissementen van de afgelopen 6 jaar, van V&D tot CoolCat