Als een aandeel door een paniekreactie op de beurs fors daalt, is het opletten geblazen. Schrikreacties treden regelmatig op, bijvoorbeeld als bedrijfsresultaten onder de verwachting uitkomen.

Maar was die verwachting wel terecht? Of hoopte de belegger op te veel?

Volgens analist Robert van den Oever van Morningstar kan een schrikreactie op de beurs ook positief worden bezien, stelt hij in een column op finanzen.nl. “De echte vraag is of er bij het bedrijf iets aan de hand is waardoor de waardering op fundamentele gronden omlaag moet, of dat het slechts sentiment is. In dat laatste geval kan de belegger juist profiteren van een koersdaling en de daardoor aantrekkelijker geworden waardering.”

Als voorbeeld verwijst Van den Oever naar de recente onrust rond spionage bij chipmachinefabrikant ASML.

“Even leek het erop dat ASML’s intellectueel eigendom volledig te grabbel was gegooid en dat het verdienmodel plus de voorsprong op de concurrentie en het leidende marktaandeel als sneeuw voor de zon zouden gaan verdwijnen. Bij nadere beschouwing bleek het allemaal minder ernstig.”

Lees de volledige analyse van Morningstar’s Robert van den Oever over contrair handelen bij beurspaniek op finanzen.nl »

Lees ook op Business Insider