EU-onderhandelaar Michel Barnier wil dat de Britse regering snel met juridisch onderbouwde teksten komst om het vertrek uit de EU tijdig te kunnen regelen.

“Als we een succes willen maken van de onderhandelingen moeten we het tempo opvoeren’’, zei de Fransman in Brussel bij de presentatie van het conceptverdrag over de scheiding.

“We zijn nog maar dertien maanden van de datum”, verwees Barnier naar de brexitdatum op 30 maart 2019. “We moeten 43 jaar aan gezamenlijke geschiedenis ontrafelen. We willen gewoon slagen.”

In de herfst, uiterlijk in november, moet er een akkoord met Londen zijn, omdat voor het verdrag nog parlementaire goedkeuring nodig is. “De tijd dringt.”

Grens tussen Ierland en Noord-Ierland

De Britse premier Theresa May houdt vrijdag een toespraak, waar Barnier “nauwlettend” naar zal luisteren. Volgende week worden de onderhandelingen weer hervat. Er zijn nog veel meningsverschillen, onder meer over burgerrechten en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Beide partijen willen voorkomen dat daar een 'harde' grens komt. Het ontwerpverdrag laat de mogelijkheid open dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie en interne markt als er geen betere oplossing wordt gevonden.

Die optie laat de territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk volgens Barnier intact. Hij spreekt volgende week met Noord-Ierse leiders over een "pragmatische" oplossing.

Boris Johnson wil geen fysieke grenzen in Ierland

Ondertussen lekte een brief van Boris Johnson aan Theresa May uit waarin de minister van Buitenlandse Zaken de premier uitlegt dat het allemaal niet zo heel erg is als er een fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt.

“Het voorkomen van een echte, fysieke grens zou niet een doel moeten zijn. We moeten alleen zien te voorkomen dat de grens significant harder wordt”, schrijft Johnson.

De minister bagatelliseert in de brief tevens de mogelijke gevolgen van de herintroductie van een grens: “Zelfs als er weer een echte grens komt, verwachten we dat meer dan 95 procent van de goederen de grens passeert zonder gecontroleerd te worden.” Er is volgens Johnson een ‘overtrokken beeld van hoe belangrijk’ de controle aan de EU-grenzen zijn.