De scheurtjes in de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 zijn groter dan eerder werd gedacht.

Dat schrijft de krant Le Soir zaterdag. Gemiddeld zijn de scheuren 10 procent groter. Het gaat om duizenden scheurtjes per kerncentrale.

In Doel bleek de grootste scheur niet 68 millimeter, maar bijna 91 millimeter te zijn. In Tihange is de grootste scheur niet 38 millimeter, maar bijna 63 millimeter.

Eerder deze maand werd al bekend dat er veel meer scheurtjes in de kerncentrales zitten dan eerder werd gemeten. Die zijn ontdekt door het toepassen van een nieuwe onderzoeksmethode. Beide reactoren liggen stil. Eigenaar Electrabel wil ze in juli weer opstarten, maar of dat nu nog lukt is onduidelijk.

GroenLinks wil opheldering van Kamp

In de Tweede Kamer wil GroenLinks opheldering van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de scheuren. “Het is zeer zorgelijk dat de scheuren in kerncentrales vlak over de grens veel groter zijn dan gedacht. Een kernramp stopt niet bij de grens”, aldus GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

“Ik wil weten of er ook scheurtjes zitten in de kerncentrale in Borssele, maar de minister van Economische Zaken heeft na aandringen van GroenLinks niet meer dan 40 procent van die centrale laten onderzoeken”, zegt Van Tongeren. “Het feit dat Belgische kerncentrales van hetzelfde type scheuren van wel 9 cm hebben, laat zien dat Kamp razendsnel het advies van de internationale atoomwaakhond moet opvolgen en de hele centrale in Borssele moet laten controleren.”

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl