Honderden Chinese schoolkinderen zijn geworven om te werken in een fabriek waar de Alexa-apparaten van Amazon worden gemaakt. Ze maken lange dagen en werken zelfs ’s nachts, volgens de non-profitorganisatie China Labor Watch.

Volgens het onderzoek van de organisatie, dat naar buiten werd gebracht door de Britse krant The Guardian, werken er meer dan duizend jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud in de fabriek van Foxconn in het binnenland van China. Officieel werken ze er als stagiairs.

Chinese fabrieken mogen jongeren vanaf 16 jaar aannemen, maar die mogen geen lange dagen maken en al zeker niet ’s nachts werken, aldus China Labor Watch.

Uit documenten van de organisatie blijkt dat scholen werden betaald om hun studenten naar de fabrieken te sturen. De leraren werd gevraagd om ze aan te moedigen om over te werken, zelfs al wilden sommige jongeren dat niet.

En dat bleef niet bij een incident, het beleid werd zelfs in een vergadering van de fabriek besproken. “Leidinggevenden die ’s nachts werken moeten vaker contact opnemen met de stagiaires en hun docenten, zodat leraren hun studenten kunnen overhalen om nachtdiensten te draaien en overuren te maken”, stond in de aantekeningen van een vergadering.

In die aantekeningen was ook te lezen dat als de jongeren weigerden om die extra uren te draaien, aan hun docenten werd gevraagd om een ontslagbrief in te dienen.

Xiao Fang, een 17-jarige IT-studente, begon vorige maand bij de fabriek. Ze moet iedere dag op 3.000 Echo Dots een beschermende laag aanbrengen. Aan de onderzoekers vertelde ze dat ze eigenlijk vijf dagen per week zou werken en dagen van acht uur zou maken, maar dat ze inmiddels zes dagen van tien uur maakt.

"In het begin was ik nog helemaal niet gewend aan het werk in de fabriek. Inmiddels wel, na een maand. Maar het is erg vermoeiend om tien uur per dag te werken", zei ze tegen de onderzoekers.

Zelf zag ze het dan ook niet zo zitten om zulke lange dagen te blijven maken, maar haar docent moedigde haar aan om dat wel te blijven doen. Als ze het niet zou doen, zou dat haar afstuderen en het krijgen van een beurs in de weg kunnen staan.

"Ik probeerde mijn leidinggevende te vertellen dat ik geen overuren wilde draaien", zei Xiao. "Maar die vertelde dat door aan mijn docent. En die zei dat als ik geen overuren maakte, ik geen stage kon lopen bij Foxconn en dus niet zou kunnen afstuderen. Ik had dus eigenlijk geen keuze, ik kon er alleen maar mee akkoord gaan."

Amazon gaat arbeidsomstandigheden onderzoeken

Amazon laat per mail aan Business Insider weten dat de jongeren inderdaad illegaal zijn aangenomen bij de fabriek en dat het direct actie onderneemt om de situatie recht te zetten. Volgens het bedrijf is het stageprogramma opgezet om studenten praktische werkervaring te geven. "We hebben het toezicht op het stageprogramma bij alle relevante partnerscholen verdubbeld om er zeker van te zijn dat stagiaires geen overuren draaien en ook niet 's nachts werken."

"Er zijn in het verleden gevallen geweest waarin het toezicht niet voldoende was waardoor dit kon gebeuren. Hoewel de stagiaires extra betaald kregen voor hun uren, is het niet acceptabel dat ze die gedraaid hebben. We hebben maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat dit niet nog eens gebeurt."

In het statement zegt Amazon dat het overtredingen van de gedragscode van het bedrijf niet toestaat en dat het "deze beschuldigingen dringend onderzoekt". Ook heeft het bedrijf een team van specialisten naar de fabriek gestuurd.

Lees meer over Amazon: