• Nederland staat op plek 7 van de grootste scaleup-landen in Europa, blijkt uit de European ScaleUp Monitor 2020. Amsterdam is de achtste scaleup-stad van Europa.
  • Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan. Een derde van alle Europese snelgroeiende bedrijven is daar gevestigd. Frankrijk en Duitsland volgen op plek 2 en 3.
  • Volgens het onderzoek doet Nederland het als ‘kleiner land’ goed, net als Zweden op plek 4.

Nederland neemt de zevende plek in op de ranglijst van Europese landen met de meeste scaleups. Amsterdam staat op de achtste plaats van Europese steden met de meeste snelgroeiende bedrijven en startups.

Dat blijkt uit de European ScaleUp Monitor 2020. Het onderzoek is uitgevoerd door het Rotterdamse Erasmus Centre of Entrepreneurship (ECE).

Scaleups zijn bedrijven met minder dan 475 werknemers die in de afgelopen tien jaar minstens 1 miljoen euro hebben opgehaald aan financiering.

Heeft een bedrijf meer dan 475 werknemers, dan is het volgens ECE een grownup. 13 procent van alle snelgroeiende Europese bedrijven zijn grownups.

VK lijstaanvoerder in Europa bij scaleups

Het Verenigd Koninkrijk staat dus op de eerste plek. Een derde van alle snelgroeiende bedrijven in Europa is gevestigd in het VK. Daarna volgen Frankrijk, Duitsland, Zweden, Spanje en Italië.

Bron: European ScaleUp Monitor 2020

De onderzoekers van ECE hebben een steekproef gehouden onder 13.994 innovatieve bedrijven in 45 Europese steden.

Nederland telt 447 scaleups en 80 grownups (in werkelijkheid is dat aantal dus stukken hoger). In totaal huisvest Nederland bijna 4 procent van het totale aantal Europese scaleups.

Lees ook op Business Insider

Volgens de onderzoekers doet Nederland het hiermee als ‘kleiner land’ goed, net als Zweden dat de vierde plek inneemt op de lijst met ook Stockholm als derde Europese stad voor scaleups

Lijstaanvoerder Verenigd Koninkrijk heeft ook de meeste grote Europese scaleup-steden in de top 20 met Londen (1), Cambridge (12), Edinburgh (16), Manchester (17) en Oxford (19).

Scaleups lijken zich vooral te vestigen in een beperkt aantal gebieden. Zo is 80 procent van de scaleups in de top 10 van Europese scaleuplanden te vinden.

Opvallend is dat een kwart van de jongste scaleups (jonger dan 5 jaar) gevestigd is in Duitsland. 40 procent van de oudste scaleups (25 jaar en ouder) bevindt zich in Italië.

LEES OOK: Hoe krijgt Nederland meer Picnics, Adyens en Takeaways? ‘Het vliegwiel dreigt nu te gaan draaien’