Saudi-Arabië dreigt met tegenmaatregelen, nu de roep om sancties tegen het regime aanzwelt: een direct gevolg van de verdwijning van de kritische journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi, een columnist van The Washington Post met een Amerikaanse verblijfsvergunning, werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij het Saudische consulaat in Istanbul betrad om huwelijksdocumenten op te halen.

Volgens Saudische functionarissen heeft hij het consulaat gewoon verlaten, maar daarvoor is geen bewijs. De Turken denken dat hij door Saudische geheim agenten binnen het consulaat is vermoord.

Tijdens een interview voor het programma met ’60 Minutes’ op zondag zei de Amerikaanse president Trump dat de zaak onderzocht wordt. Hij zei ook dat hij Saudi-Arabië “zwaar zal straffen” als blijkt dat Khashoggi inderdaad is vermoord in het consulaat.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de druk ook opgevoerd door aan te geven dat de daders opgespoord en gestraft moeten worden.

Jamal Khashoggi

Foto: Jamal Khashoggi. Bron: McGrath/Getty Images

Verschillende grote namen uit het bedrijfsleven in het Westen hebben al afstand genomen van Saudi-Arabië  en kroonprins Mohammed bin Salman. Onder meer miljardair Richard Branson van de Virgin Group heeft zich kritisch uitgelaten.

Saudi-Arabië ontkent in alle toonaarden dat het iets te maken heeft met de verdwijning van Khashoggi. Maar het land, een belangrijke bondgenoot van de VS voor wapenleveranties en een sleutelspeler in de oliewereld, komt wel in het nauw.

Een groep van ruim 20 Amerikaanse senatoren heeft president Trump dringend verzocht een onderzoek in te stellen en eventueel sancties in te voeren tegen de verantwoordelijken.

Zondag sloeg de Saudische regering terug en dreigde zijn critici met zwaardere tegenmaatregelen als er daadwerkelijk sancties komen.

Kroonprins Bin Salman sprak eerder al met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de kwestie. Turkije en Saudi-Arabië overwegen een 'werkgroep' op te zetten om de zaak op te lossen, zo meldden Turkse en Saudische staatsmedia.

Het koninkrijk begint echter de gevolgen van de internationale verontwaardiging te voelen. Zondag kelderde de Saudische beurs met maar liefst 7 procent.

LEES OOK: Waarom de beurs nu wereldwijd klappen krijgt: dit zijn 11 boosdoeners