De eerste handelsdagen op de beurs zijn een gigantisch succes geworden voor oliereus Saudi Aramco. Dat is het staatsoliebedrijf van de grootste olieproducent ter wereld.

Afgelopen woensdag steeg de aandelenkoers met 10 procent. Donderdag bereikte Saudi Aramco als eerste beursgenoteerde bedrijf ooit de mijlpaal van een marktwaarde van 2.000 miljard dollar.

Maar deze sprong is “te veel en te snel” geweest, en “het is tijd om te verkopen.” Dat zeggen financieel analisten Neil Beveridge en Oswalt Clint van adviesbureau Bernstein. De analisten gaven de oliemaatschappij donderdag het advies underperform.

“Wij adviseren beleggers die tot nu toe geprofiteerd hebben, om hun koerswinst te verzilveren”, schrijven de analisten van Bernstein in een analyse. “Wie dit nog niet heeft gedaan, zou moeten wachten op een beter moment om in te stappen, wat er ongetwijfeld aankomt.”

‘Aandeel Saudi Aramco kan fors dalen’

Saudi Aramco’s gigantische beurswaardering zou met weleens 28  procent kunnen dalen als gevolg van risico’s zoals de zeggenschap van de Saoedische overheid over het bedrijf en de zwakke olieprijzen, schrijven de analisten.

“Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld, maar het gaat niet alleen om omvang”, aldus de analisten. Zij waarderen Aramco op 1.360 miljard dollar.

Voorlopig zal Aramco nog een geval apart zijn, verwachten de analisten. Daarmee bedoelen ze dat het waarschijnlijk nog wel even duurt voordat het aandeel Saudi Aramco daalt.

Lees ook op Business Insider

Dat komt omdat het moeilijk is om te speculeren op een koersdaling op de Saudische beurs (short gaan).  De druk om te verkopen zal in eerste instantie laag zijn omdat institutionele beleggers in Saudi-Arabië aangespoord worden om het aandeel Aramco te ondersteunen. Maar uiteindelijk zal de waardering van Aramco zich moeten aanpassen aan die van andere beursgenoteerde oliebedrijven, zoals Exxon, Shell en BP.

LEES OOK: Het controversiële leven van Mohammed bin Salman, de 34-jarige Saudische kroonprins die het grootste oliebedrijf ter wereld naar de beurs wil brengen