Oliereus Saudi-Arabië lijkt van plan letterlijk meer afstand te nemen van buurland Qatar, waar het al enige tijd mee overhoop ligt.

De Saudi’s hebben vergevorderde plannen om een 61 kilometer lang kanaal te graven langs de grens met Qatar. Hierdoor zou dit land een eiland worden, zonder directe verbinding over land met de rest van het Arabische schiereiland. Dat melden plaatselijke media.

Zo bericht de krant Makkah dat er vijf internationale bedrijven zijn uitgenodigd om biedingen uit te brengen voor het project. Dat draagt de naam: ‘Salwa Channel’. De deadline voor de pitch is aanstaande maandag.

Volgens bronnen die Makkah sprak, zullen de Saudische autoriteiten de winnaar van het contract binnen negentig dagen bekend maken. Het kanaal moet eind dit jaar gereed zijn.

saudi qatar border

Foto: Google Maps

Eerdere berichten die via de nieuwssite Sabq naar buiten kwamen, repten van een kanaal met een breedte van 200 meter en een diepte van 15 tot 20 meter. De aanvankelijk kostenschattingen lagen op omgerekend zo'n 640 miljoen euro.

De verdere plannen zijn nog niet helemaal helder. Zo zou de Saudische overheid enerzijds het toerisme willen stimuleren door in de buurt van het kanaal luxe resorts te laten bouwen. Maar volgens andere berichten zou een deel van het kanaal ook gebruikt moeten worden als militaire basis en opslagplaats voor nucleair afval.

Het Saudische leger heeft afgelopen april de grensovergang bij  Salwa bezet en daarmee de controle overgenomen van de enige verbinding die Qatar over land heeft met het Arabische schiereiland.

De plannen van Saudi-Arabië lijken erop gericht het isolement van Qatar te vergroten. Afgelopen jaar verbraken Saudi-Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigd Arabische Emiraten de diplomatieke banden met Qatar, verwijzend naar de vermeende steun van dat land aan regionale terreurgroepen.

De vier landen eisten dat Qatar zijn steun aan de nieuwszender Al Jazeera intrekt. Qatar ontkent de beschuldigingen en zegt dat andere landen erop uit zijn z'n soevereiniteit te ondermijnen.

Eerder deze maand dreigde de Saudische koning Salman naar verluidt met militaire actie tegen Qatar, als dat land zich zou bewapenen met Russische defensiesystemen.

LEES OOK: De ruzie tussen Saudi-Arabië en Qatar is een familievete zoals we die kennen uit Game of Thrones