Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië investeert 3,5 miljard dollar (circa 3,1 miljard euro) in onlinetaxidienst Uber. Volgens het bedrijf is het de grootste investering tot nu toe.

De waarde van het digitale taxibedrijf, dat met zelfstandige ondernemers werkt, ligt daarmee op omgerekend 55,9 miljard euro. In vergelijking met een vorige waardebeoordeling is dit bedrag gelijk gebleven, meldde Uber woensdag.

Saudi-Arabië wil niet enkel in de olie-industrie investeren en zoekt daarom andere projecten of bedrijven om te financieren. Als onderdeel van de deal krijgt topman Yasir Al Rumayyan van het investeringsfonds een plek in de raad van bestuur van Uber.

Het in 2009 opgerichte Uber, dat wel wordt gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld, heeft inmiddels aangesloten taxichauffeurs rondrijden in meer dan vierhonderd steden in 43 verschillende landen. Het bedrijf is in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind vorig jaar ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl