Saudi-Arabië heeft India vorig jaar ingehaald als ’s werelds grootste wapenimporteur. Dat maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS bekend.

Volgens IHS gingen de importen van defensieapparatuur in Saudi-Arabië met 54 procent omhoog. Vanwege de onrust in het Midden-Oosten breidt het land zijn militaire capaciteit drastisch uit. Voor dit jaar wordt verwacht dat Saudi-Arabië zijn wapenimporten met 52 procent gaat verhogen tot 9,8 miljard dollar (9 miljard euro).

De totale wereldwijde wapenhandel ging in 2014 voor het zesde jaar op rij omhoog, aldus IHS. De handel steeg met meer dan 13 procent tot een waarde van 64,4 miljard dollar. De grootste wapenexporteurs van de wereld zijn de Amerikaanse concerns Boeing, Lockheed Martin en Raytheon.

VS grootste exporteur

China neemt na Saudi-Arabië en India de derde plaats in van grootste wapenimporteurs, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Volgens IHS importeerden Saudi-Arabië en de VAE vorig jaar samen meer wapens dan de gecombineerde importen van heel West-Europa.

De Verenigde Staten zijn ’s werelds grootste wapenexporteur. Rusland nam in 2014 de tweede plek in als grootste wapenexporteur met een recordwaarde van 10 miljard dollar. IHS denkt dat dit jaar de Russische wapenexporten zullen afnemen omdat belangrijke programma’s aflopen.

Verder maakt Zuid-Korea volgens de onderzoekers een opvallende opmars als belangrijke wapenexporteur.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl