Saudi-Arabië brengt onderscheid aan tussen zijn olieprijzen: in de VS wordt Saudische olie tegen lagere prijzen aangeboden dan in Azië. Amerikanen vrezen voor de winstgevendheid van hun eigen olie uit schaliegesteente.

Saudi-Arabië is nog altijd het belangrijkste olieland ter wereld. Niet alleen vanwege de hoge reserves (268 miljard vaten) en de productie van meer dan 11 miljoen vaten olie per dag.

Cruciaal is vooral dat de grote velden waarover de Saudi’s beschikken, inzetbaar zijn om schommelingen in vraag en aanbod bij te sturen. Saudi-Arabië kan als één van de weinige landen ter wereld de olieproductie met een paar miljoen vaten per dag meer of minder laten fluctueren door aan de kraan te draaien.

Discipline Opec

De recente daling van mondiale olieprijzen stelt Saudi-Arabië wel voor lastige keuzes. De discipline binnen olieclub Opec, goed voor ruim een derde van de wereldproductie, is momenteel laag. Als Saudi-Arabië in z’n eentje kiest voor productiebeperking, terwijl andere Opec-landen wel meer blijven produceren, verliest het marktaandeel.

Maandag werd bekend dat Saudi-Arabië het voorlopig over een andere boeg gooit. Het neemt de algemene prijsdaling van ruwe olie voor lief, maar gaat werken met prijsdifferentiatie. Saudi-Arabië biedt olie in de VS aan voor lagere prijzen, terwijl het land prijzen in Azië juist verhoogt.

Sommige marktexperts zien de stap als een poging van Saudi-Arabië om marktaandeel te behouden in de Verenigde Staten, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Door de prijs van ruwe olie te verlagen, maakt Saudi-Arabië het voor raffinaderijen in de VS aantrekkelijker om Saudische olie te gebruiken als basis voor de productie van motorbrandstoffen.

Prijsoorlog met Amerika?

Er zijn ook marktwaarnemers die het prijsbeleid van Saudi-Arabië zien als meer dan een tactische stap op de korte termijn. De Saudi's zouden met de regionale prijsverlaging een eerste stap zetten in een prijsoorlog met Amerikaanse producenten. De eigen productie van olie is in de VS de afgelopen jaren fors gestegen, omdat bij het boren in schalielagen naast gas ook veel olie wordt opgepompt.

De Amerikaanse schalie-olieindustrie heeft echter nog niet eerder te maken gehad met een langere periode van lage olieprijzen en de vraag is wat dit doet met de winstgevendheid van deze productie.

Belangrijkste effect van de actie van Saudi-Arabië is voorlopig dat mondiale olieprijzen weer wat verder zijn gedaald. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter kostte dinsdagochtend minder dan 78 dollar. Dit is het laagste niveau sinds oktober 2011. Noordzee-olie werd bijna twee procent goedkoper op iets meer dan 83 dollar per vat.

Lees ook

Waarom benzineprijzen nauwelijks dalen, terwijl olieprijzen kelderen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl