De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet terechtstaan voor gesjoemel met zijn campagnekas in 2012.

Dat vindt de openbaar aanklager, meldde de Franse nieuwszender Europe 1 maandag op gezag van bronnen bij justitie. Sarkozy, die in april opnieuw een gooi wil doen naar het Élysée, zou ,,welbewust” de hand hebben gelicht met zijn boekhouding.

Het gesjoemel moest volgens Justitie verdoezelen dat Sarkozy’s herverkiezingscampagne ruim tweemaal zoveel kostte als de Franse wet toestaat.

Sarkozy: ik wist van niets

Sarkozy houdt vol dat hij niets wist van de schaduwboekhouding die zijn campagnestaf erop nahield of van de valse facturen voor de campagne die evenementenbureau Bygmalion uitschreef. Zijn advocaat beschuldigde het Openbaar Ministerie maandag van een ,,armzalige politieke zet”. Het OM zou uit politieke overwegingen buitensporig haast maken met het strafrechtelijk onderzoek.

De openbaar aanklager beveelt een rechtszaak tegen Sarkozy en dertien medeverdachten aan. Onder hen zijn vermoedelijk de directeur en de penningmeester van Sarkozy’s mislukte campagne. Of er een rechtszaak komt is nog onduidelijk. Een onderzoeksrechter moet eerst groen licht geven. Dat vergt waarschijnlijk nog maanden.

Het lijkt hoe dan ook uitgesloten dat er een rechtszaak komt voor de presidentsverkiezingen in april. Mocht Sarkozy opnieuw tot president worden gekozen, dan is hij onschendbaar en kan hij pas na afloop van zijn ambtstermijn worden gedagvaard. Kiezers kunnen het nieuws echter wel opvatten als een nieuwe smet op zijn blazoen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl