De anti-corruptiecampagne van kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië deed één van de rijkste mensen ter wereld afgelopen november in gevangenschap belanden.

Prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed heeft naar schatting een vermogen van meer dan 17 miljard dollar.

Hij werd 83 dagen lang vastgehouden in het luxueuze Ritz-Carlton hotel in de Saudische hoofdstad Riyadh. Uiteindelijk werd Al-Waleed medio maart vrijgelaten. De prins is rijk geworden met onder meer vastgoedinvesteringen.

Al-Waleed sprak onlangs met Erik Schatzker van persbureau Bloomberg over zijn vrijlating. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal bedroeg de afkoopsom maar liefst 6 miljard dollar. In het interview wilde Al-Waleed dat niet bevestigen.

Geen marteling in het Ritz-Carlton in Riyadh

Al-Waleed ontkende ook dat tegenover Bloomberg dat hij “gearresteerd” was. Toch wierp hij enig licht op de behandeling die hij heeft gekregen in het Ritz-Carlton. Geruchten over martelingen en mishandelingen van andere rijke gedetineerden werden ontkracht.

“Ik moet even wat rechtzetten”, vertelde Al-Waleed aan Bloomberg. “Toen ze bijvoorbeeld zeiden dat ik gemarteld was en naar een gevangenis werd gestuurd. Gedurende mijn 83 dagen in het Ritz-Carlton hotel ben ik nog nooit gemarteld. Ik ben daar de hele tijd gebleven.”

Al-Waleed zei dat hij in een suite van 425 vierkante meter verbleef en dat hij heel wat vrije tijd kreeg.

Lees ook op Business Insider

“Veel sporten, veel wandelen, veel meditatie, veel nieuws kijken en veel bidden”, aldus de prins. Die voegde eraan toe dat hij elke dag rond 6 of 7 uur wakker werd en vijf keer per dag bad.

Ook vertelde hij Bloomberg dat niemand anders werd gemarteld of mishandeld, behalve misschien de mensen die “iets geks zouden doen of probeerden te vluchten. Misschien werden die mensen wel onder toezicht geplaatst. Maar er was niets dat op systematische martelingen leek.”

Telefonisch contact met naaste familie

Al-Waleed zei verder dat hij andere gedetineerden niet mocht zien of spreken, maar dat hij wel telefonisch contact mocht houden met zijn naaste familie en met de CEO van zijn bedrijf. Hij gaf toe dat de oproepen waarschijnlijk werden afgeluisterd.

De machtige kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, zou achter de arrestaties en het bredere anticorruptiebeleid zitten. Overigens is bin Salman een neef van prins Al-Waleed.

MbS, zoals hij wordt genoemd, was dinsdag in Washington om met president Donald Trump te vergaderen.

Bekijk het interview met Al-Waleed  hieronder: