Hij komt er nu dan echt, de opvouwbare Galaxy Fold. Vanaf vrijdag eerst in Zuid-Korea en dan in Frankrijk, Duitsland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de VS zo meldt Samsung donderdag in een persverklaring. Maar Nederland valt buiten de boot.

“Helaas hebben we vanwege de beperkte beschikbaarheid van Galaxy Fold ons wereldwijde lanceringsplan moeten herzien”, aldus de woordvoerder van Samsung tegen techsite Tweakers. Nederland moet nog even wachten, maar in Duitsland en Frankrijk komt de Fold 5G uit op 18 september voor een prijs van 2.100 euro.

Samsung onthulde de Galaxy Fold voor het eerst in februari. Maar de geplande lancering eind april werd uitgesteld. Dat gebeurde nadat enkele recensenten meldden dat de schermen van hun Fold toestellen na enkele dagen gebruik al kapot waren.

Eerste release Samsung Galaxy Fold geen succes

Sommige reviewers liepen tegen problemen aan na het verwijderen van een beschermende laag. Die was op zich ook niet ontworpen om te worden verwijderd.

Andere recensenten oordeelden dat de smartphone gewoon niet goed werkte. Business Insider kwam geen problemen tegen tijdens een eigen review van de Galaxy Fold.

Een uitgebreid onderzoek en demontage van de vorige versie van de Samsung’s Galaxy Fold toonde aan dat de telefoon extreem kwetsbaar was. Vooral het scherm en de scharnier gingen snel kapot.

Concurrent Huawei bekritiseerde het ontwerp van Samsung. De Chinese onderneming is zelf ook van plan een eigen opvouwbare telefoon te lanceren.

Lees ook op Business Insider

Samsung haalde exemplaren van de Fold terug en stelde de releasedatum voor onbepaalde tijd uit. Eerst wilde de Zuid-Koreaanse techreus de schermproblemen oplossen.

Verbeterde versie van vouwbare telefoon

In een persverklaring donderdag stelt Samsung dat het de afgelopen maanden het ontwerp en de constructie van de Galaxy Fold heeft verbeterd.

Techsite Tweakers meldt dat de toplaag van het scherm nu doorloopt tot onder de rand van de behuizing. Samsung heeft ook beschermkappen toegevoegd aan de boven- en onderkant van de scharnier. Dit is bedoeld om vuil en stof en vuil buiten te houden.

Verder is de afstand tussen het scharnier en de behuizing verkleind. Samsung heeft verder meerdere metalen lagen toegevoegd onder het flexibele scherm. Daarmee is de Fold nu veel steviger.

Lisa Eadicicicco van Business Insider had een voorproefje op de Galaxy Fold in april. Dat was nog vóór de aanpassingen.

De Fold is geschikt voor 5G. Het ontwerp maakt het mogelijk de smartphone ongeveer als een boek op te vouwen. Als de Fold is uitgeklapt heeft de telefoon een displayscherm van 7,3-inch. Ingeklapt heeft de Fold een 4,6-inch display aan de voorkant. De smartphone heeft 7-nanometer 64-bits processor en bevat 12 GB RAM, 512 GB opslagruimte.

Een vertegenwoordiger van Samsung zei dat de nieuwe telefoon in eerste instantie uitsluitend via de detailhandel zal worden verkocht. De Fold zal niet via de website van Samsung beschikbaar zal zijn om te bestellen. Samsung zelf weigerde hierop te reageren.

LEES OOK: Dit is de Galaxy Note 10, het nieuwste toptoestel van Samsung dat €950 kost