Regelmatig een nieuwe versie op de markt brengen is een ijzeren weet voor smartphone-en tabletmakers. Samsung had de afgelopen maanden even geen duidelijk nieuws op het Galaxy-front, dus daalt de winst. Maar beleggers rekenen op herstel.

De winst bij het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung is in de afgelopen drie maanden het sterkst gedaald op kwartaalbasis sinds ten minste 2009.

Het resultaat daalde fors, vooral als gevolg van een dalende verkoop van de Galaxy-smartphones. Consumenten kozen vaker voor een mobieltje van Apple of een Chinese concurrent.

Samsung boekte in de periode tot eind september een operationele winst van 4,1 biljoen Zuid-Koreaanse won, omgerekend 3 miljard euro. Dat was 60 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met ruim 20 procent tot 47 biljoen won. Het bedrijf gaf geen nettoresultaten. Later deze maand worden de volledige derdekwartaalcijfers uit de doeken gedaan.

Beleggers rekenen op nieuwe introducties

Het concern boekte toch een koerswinst, dinsdag op de aandelenbeurs in Seoul, omdat beleggers erop rekenen dat nieuwe producten van Samsung zullen aanslaan. Ook stellen marktvorsers dat Samsung, zeker in de smartphonedivisie, de bodem wel heeft bereikt en dat het van nu af aan alleen maar beter kan gaan.

De introductie van nieuwe apparaten is nodig om op te kunnen boksen tegen de nieuwe iPhones en goedkope modellen van de Chinese concerns Xiaomi en Lenovo, die van veel foefjes zijn voorzien. Als gevolg van de nieuwe introducties zal het bedrijf wel meer kosten maken op het gebied van marketing waardoor de winstmarges meer onder druk komen te staan.

Maandag maakte het concern bekend dat het voor omgerekend 12 miljard euro een nieuwe chipfabriek bouwt in het thuisland. De fabriek zal zowel geheugenchips als processorchips maken. De bouw van de nieuwe fabriek, die ten zuiden van Seoul komt, moet volgend jaar beginnen; een jaar later moeten de eerste chips van de band rollen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl