• Uit een nieuwe patentaanvraag blijkt dat Samsung drie ideeën heeft om een smartphone te maken met nóg meer scherm.
  • De ontwerpen hebben displays aan de voor- en achterkant. 
  • Gebruikers kunnen kiezen aan welke kant ze berichten, foto’s of video’s willen zien. 

Samsung gebruikt al gebogen schermen in telefoons zoals de Galaxy S8. Nu wil de Zuid-Koreaanse fabrikant diezelfde technologie gebruiken om de smartphone van de toekomst te maken.

Uit een patentaanvraag die onlangs is ontdekt door LetsGoDigital blijkt dat Samsung enkele ideeën heeft om het schermoppervlak van telefoons uit te breiden, waaronder displays die de voor- en achterkant van het toestel beslaan.

Het patent is geregistreerd bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom op 4 januari, maar is al ingediend op 12 april 2017. In de aanvraag staan drie ontwerpen met verschillende functies.

Dit heeft Samsung mogelijk in petto voor toekomstige smartphones:


Een scherm dat aan de rechterzijde doorloopt naar de achterkant.

Bron: LetsGoDigital

Het eerste ontwerp is van een toestel met een aaneengesloten scherm dat doorloopt naar de achterkant. Zo heb je twee displays aan beide kanten van de telefoon.

Het maakt niet uit hoe je de smartphone vasthoudt, het besturingssysteem weet automatisch naar welke kant jij kijkt – net zoals dat het scherm meedraait als je de telefoon van een verticale naar een horizontale positie kantelt.

Lees ook op Business Insider

Ook is het makkelijk om met meerdere mensen naar een video te kijken als beide schermen hetzelfde laten zien.


Dezelfde inhoud kan zowel aan de voor- als achterkant weergegeven worden. Sensoren weten waar je hand zich bevindt.

Bron: LetsGoDigital

In het tweede ontwerp loopt het scherm aan beide zijkanten door naar de achterkant. Het toestel heeft sensoren die registreren hoe de gebruiker de telefoon vasthoudt. Zo kun je bijvoorbeeld contactinformatie tonen op de achterkant, maar wordt het scherm automatisch verkleind zodat je vingers niet in de weg zitten.


Een scherm dat aan de onderzijde doorloopt naar achteren.

Bron: LetsGoDigital

Het derde ontwerp toont een smartphone met een scherm dat aan de onderkant doorloopt naar achteren. Zo’n apparaat heeft dezelfde functies als de eerste twee ontwerpen, alleen is het design iets anders. LetsGoDigital merkt op dat Microsoft eenzelfde ontwerp heeft gepatenteerd in 2014, maar het bedrijf uit Redmond heeft nog geen toestel op de markt gebracht waarin dit is toegepast.


Samsung heeft niet bevestigd dat het daadwerkelijk aan dergelijke smartphones werkt. De patentaanvragen laten zien hoe het bedrijf denkt over de telefoon van de toekomst.

Bron: AP

Samsung heeft allerlei patenten voor smartphone-ontwerpen en -functionaliteiten die nog niet in de winkels liggen. Of we telefoons met een scherm dat doorloopt naar de achterkant ooit te zien krijgen, is moeilijk te zeggen.

Maar het is geen verrassing dat de Zuid-Koreaanse fabrikant nadenkt over wat er met buigbare displays mogelijk is. Samsung is een van de grootste makers van schermen ter wereld. En er gaan al enkele jaren geruchten over een opvouwbare smartphone van het bedrijf.

LEES OOK: De OnePlus 5T is niet alleen goedkoop – het is een van de beste Android-telefoons die je kunt kopen