De erfgenamen van Lee Kun-hee, de man die van Samsung een wereldwijde techreus maakte, moeten ruim 8,9 miljard euro aan successierechten betalen.

De voorzitter van Samsung en rijkste man van Zuid-Korea overleed in oktober op 78-jarige leeftijd.

Het af te dragen bedrag komt volgens de familie neer op drie tot vier keer de totale inkomstenbelasting van de Zuid-Koreaanse overheid in 2020.

De erfgenamen van Lee Kun-hee, de voorzitter van technologieconcern Samsung die in oktober stierf, zullen meer dan 12 biljoen won (ruim 8,9 miljard euro) aan successierechten betalen. Dat hebben ze woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

Het gaat om meer dan de helft van de waarde van de totale nalatenschap. Volgens hen komt dat neer op drie tot vier keer de totale inkomstenbelasting van de Zuid-Koreaanse overheid in 2020.

Persbureau Yonhap meldt dat de belasting de hoogste ooit in de geschiedenis van Zuid-Korea zal zijn. De familie Lee zal het bedrag vanaf deze maand in zes termijnen over vijf jaar betalen. “

Het is onze burgerplicht en verantwoordelijkheid om alle belastingen te betalen”, aldus de familie.

Rijkste man van Zuid-Korea

De erfgenamen van de voorzitter zeiden ook dat ze een biljoen won zullen schenken aan "inspanningen om infectieziekten en kanker bij kinderen te helpen overwinnen". Ook schenken ze ongeveer 23.000 kunstwerken, waaronder werken van Marc Chagall, Pablo Picasso en Claude Monet.

In de verklaring stond niet hoe de familie Lee de erfenis, die deelnemingen in Samsung Electronics omvat, zal verdelen. Lee was sinds 2009 de rijkste man van Zuid-Korea en liet een vrouw, twee dochters en een zoon na.

Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 25 biljoen won als onroerend goed wordt meegeteld, aldus Yonhap.

Samsung: mondiale techreus

Lee had sinds 1987 de leiding over Samsung, dat sinds die tijd is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste producenten van smartphones, televisies en geheugenchips.

In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij was veroordeeld voor belastingontduiking. Begin 2010 keerde hij echter alweer terug als voorzitter.

Na een hartaanval in 2014 was hij bedlegerig. Zijn zoon Jay Y. Lee nam sindsdien als vicevoorzitter zijn taken waar. De 78-jarige Lee Kun-hee overleed op 25 oktober.

LEES OOK: Lee Kun-Hee, de omstreden patriarch die van Samsung een mondiale techreus maakte, is overleden