• Samsung heeft dinsdag de Galaxy Z Flip onthuld, een opvouwbare smartphone die lijkt op de klaptelefoon van vroeger.
  • De Galaxy Z Flip heeft een 6,7-inchscherm en is vanaf 21 februari leverbaar in Nederland. De adviesprijs is 1.500 euro.
  • De Galaxy Z Flip heeft een totaal ander ontwerp dan de Galaxy Fold, de eerste opvouwbare smartphones van Samsung die veel kinderziektes kende.

Een jaar geleden onthulde Samsung de Galaxy Fold, een opvouwbare smartphone die nogal wat problemen kende. Voor het begin van de verkoop moest het toestel al van de markt worden gehaald na gebreken.

Nu probeert Samsung het nog eens met een vouwtelefoon. Dinsdag lanceerde de Zuid-Koreaanse fabrikant de Galaxy Z Flip, een klaptelefoon die veel weg heeft van de Motorola Razr.

Het toestel heeft een scherm van 6,7 inch aan de binnenkant dat dubbel kan klappen. De resolutie bedraagt 2636 bij 1080 pixels. In tegenstelling tot de Galaxy Fold heeft het display geen plastic beschermlaag. Samsung heeft voor de Galaxy Z Flip buigbaar glas ontwikkeld dat de fabrikant Ultra Thin Glass noemt.

Boven aan het nagenoeg randloze scherm zit een cameragat voor selfies, net als bij de nieuwe Galaxy S20-toestellen.

Op een klein scherm van 1,1 inch aan de buitenkant naast de camera kunnen korte meldingen worden getoond. Het minidisplay is aanraakgevoelig. Zo kun je erover swipen om een oproep te beantwoorden. De juiste app opent dan op het scherm aan de binnenkant.

Samsung Galaxy Z Flip

Samsung heeft voor de klaptelefoon een nieuw scharnier ontwikkeld dat vuil en stof buiten moet houden. Dat was een van de problemen van de Galaxy Fold. Volgens het bedrijf kun je de Galaxy Z Flip zonder problemen 200.000 keer open en dicht vouwen.

Het scharnier heeft nog een ander handigheidje: je kunt de schermen vastzetten in een bepaalde positie. Zo kun je de telefoon in een hoek van 90 graden op tafel zetten, handig voor bijvoorbeeld videobellen.

De Galaxy Z Flip heeft twee camera's aan de achterzijde: een reguliere en een ultragroothoek. Beide hebben een sensor van 12 megapixels. De selfiecamera heeft er eentje van 10 megapixels.

De Galaxy Z Flip is in Duitsland komende vrijdag al verkrijgbaar. Nederland is op 21 februari aan de beurt. Het toestel heeft een adviesprijs van 1.500 euro.

Bekijk de hands-on van The Verge met de Galaxy Z Flip:


Lees meer: