Samsung krijgt een tweede kans. Na het drama rond de Galaxy Note 7 kijkt de Zuid-Koreaanse fabrikant weer vooruit.

Samsung onthulde woensdag zijn nieuwste toptelefoons: de Galaxy S8 en de Galaxy S8+. Deze twee nieuwe toestellen moeten – samen met een megamarketingcampagne – de reputatie van de grootste smartphonemaker ter wereld weer opvijzelen.

Net als zijn voorganger is de S8 een van de mooiste telefoons die je op dit moment kunt kopen. Het gekromde scherm bedekt bijna de gehele voorkant van het toestel, met slechts dunne randen aan elk van de vier zijden.

De S8 beschikt over een 5,8-inch scherm en de S8+ over eentje van 6,2 inch. Dat alles past in een behuizing die kleiner is dan de iPhone 7.

Het toestel is symmetrisch aan de voor- en achterkant en ligt prettig in de hand. Zelfs met zo’n groot display is de S8 makkelijker vast te houden en in de broekzak te stoppen dan de iPhone of Google Pixel.

Nieuwe digitale assistent

Een andere nieuwe functie van de S8 is Bixby, een virtuele assistent die te vergelijken is met Siri, Cortana en Google Assistant. Samsung belooft dat je in de toekomst alles op je telefoon ermee kunt bedienen, maar voor nu is Bixby alleen gekoppeld met Samsung-apps en de belangrijkste systeeminstellingen zoals volume en helderheid van het scherm.

Het activeren van Bixby doe je met een speciale knop aan de zijkant van het toestel.

Lees ook op Business Insider

Bixby heeft ook een nieuw overzichtsscherm met informatie die relevant is voor jou. Het doet erg denken aan Google Now, dat al jaren beschikbaar is voor Android en iOS.

Uiteindelijk wil Samsung de virtuele assistent openstellen voor andere ontwikkelaars, zodat die Bixby in kunnen bouwen in hun apps. Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar de eerste indruk is niet veelbelovend.

Geen homeknop

Een andere verandering is het ontbreken van de homeknop. In plaats daarvan verschijnen er digitale knoppen op het scherm. Daarmee zegt Samsung als een van de laatste Android-fabrikanten de fysieke knoppen vaarwel.

De vingerafdrukscanner, die geïntegreerd was in de homeknop, is verplaatst naar de achterkant van het toestel, naast de camera. Of dat een goede zet is, moet nog blijken.

De Galaxy S8 heeft tevens een irisscanner, die ook aanwezig was in de Note 7. Daarmee kun je de telefoon ontgrendelen en toegang krijgen tot beveiligde mappen. Samsung claimt dat de irisscanner nog veiliger is dan de vingerafdrukscanner.

Tot slot beschikt de camera aan de voorzijde over gezichtsherkenning. Ook daarmee kun je de telefoon ontgrendelen, maar het is minder veiliger dan met je iris of vingerafdruk.

Desktopcomputer

De S8 heeft nog een nieuw kunstje: je kunt de smartphone via een aparte dock koppelen aan een groot scherm met toetsenbord en muis. Zo kun je de telefoon gebruiken als een lichtgewicht desktop waarop een aangepaste versie van Android draait.

Sommige apps zoals Microsoft Office en Adobe Lightroom zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm. Andere Android-apps verschijnen in een venster ter grootte van een smartphone.

De dock met de naam DeX moet je apart aanschaffen. Samsung heeft nog geen prijs genoemd. Volgens eerdere geruchten zou de DeX 150 euro kosten.

Dit concept is niet nieuw. Motorola kwam er voor het eerst mee met de Atrix en Microsoft heeft eenzelfde functie met Continuum voor Windows 10-telefoons.

Ontploft-ie?

Dat is geen onredelijke vraag na het debacle met de Galaxy Note 7. Samsung kondigde in januari aan dat het de veiligheidscontroles op nieuwe apparaten heeft verscherpt. Dat is natuurlijk geen garantie dat de accu van de S8 niet oververhit en explodeert. Maar het lijkt sterk dat Samsung twee keer dezelfde fout maakt.

De rest

Dit zijn de belangrijkste nieuwe features van de Galaxy S8. En er zijn nog andere dingen die voor jou wellicht belangrijk zijn:

  • De schermresolutie bedraagt 2960 bij 1440 pixels
  • 12-megapixel camera aan de achterkant, 8-megapixel camera aan de voorkant
  • 64 GB aan opslag, uitbreidbaar met een micro-sd-kaart
  • Waterbestendig
  • Een koptelefoonaansluiting en USB-C-connnector voor opladen en andere accessoires

De Galaxy S8 zal in Nederland 799 euro gaan kosten. Voor de S8+ ben je 100 euro meer kwijt. Beide toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 28 april.