De Galaxy S8 van Samsung is de mooiste, meest functionele smartphone die je op dit moment kunt kopen. Punt.

De S8 heeft de beste camera, het beste design, het beste scherm en de nieuwste hardware.

En toch… de nieuwe OnePlus 5 trekt mij meer. Wat is er mis met het topmodel van Samsung dat ik de voorkeur geef aan de OnePlus 5, die op papier minder kan?

Samsung verdient alle lof van de wereld voor de Galaxy S8, dus check eerst de dingen waar de S8 beter op scoort dan de OnePlus 5. En lees dan waarom ik toch voor de OnePlus 5 kies.


De Galaxy S8 heeft een flitsend ontwerp in vergelijking met de OnePlus 5.

Dit is geen eerlijke strijd. De combinatie van de onzichtbare homeknop, het langgerekte scherm met afgeronde hoeken en gebogen randen en het nagenoeg ontbreken van de bezels maakt van de S8 een plaatje. De smartphone ziet er modern uit, terwijl de OnePlus 5 een doorsnee design heeft.


De schermresolutie van de Galaxy S8 is hoger.

Lees ook op Business Insider

Het display van de S8 heeft 2960 bij 1440 pixels. De OnePlus 5 moet het doen met een resolutie van 1920×1080.


De Galaxy S8 is waterdicht, de OnePlus 5 niet.

Samsung pronkt met de IP68-certificatie van de S8. Dat betekent dat de smartphone tot 30 minuten onder water kan blijven tot een diepte van 1,5 meter.


De Galaxy S8 kun je draadloos opladen.

Draadloos opladen is een handige functie. Ik hoef de S8 niet aan een kabel te leggen, maar kan de telefoon plaatsen op een oplaaddock. Dit kleine beetje extra gemak betekent dat ik het veel vaker doe, waardoor ik minder snel met een lege accu zit.


Je kunt de Galaxy S8 ontgrendelen met je ogen.

De S8 heeft een irisscanner, waarmee je alleen maar naar de telefoon hoeft te kijken om ‘m te ontgrendelen. Een pincode of vingerafdruk is niet meer nodig.


Je kunt de S8 ook ontgrendelen met je gezicht, want gezichtsherkenning is ingebouwd in de software.


De Galaxy S8 heeft de beste camera die je in een smartphone zult vinden.

De OnePlus 5 heeft een camera met dubbele lens. Daarmee kun je optisch inzoomen en de achtergrond vervagen, iets dat met de S8 niet kan. Maar als puntje bij paaltje komt maakt de S8 superieure foto’s, zeker bij weinig licht.


Zo veel functies van de S8 die de OnePlus 5 niet heeft. Waarom kies is dan toch voor de laatste?

Allereerst is er het prijskaartje. De OnePlus 5 is verkrijgbaar vanaf 499 euro, terwijl de Galaxy S8 al gauw meer dan 700 euro kost. Van de 200 euro die je zo bespaart kun je een hoop leuke dingen doen.


Prijs is niet het enige argument. De vingerafdrukscanner van de S8 kan zeer frustrerend zijn om te gebruiken.

Ik kan maar niet wennen aan een vingerafdrukscanner op de achterkant van een smartphone. Ja, dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een scanner aan de voorkant op de homeknop kan ik veel makkelijker vinden. En je kunt je telefoon zo ook ontgrendelen als-ie plat op tafel ligt.

Ik snap waarom Samsung de sensor naar de achterkant heeft verplaatst. Anders hadden de randen rondom het scherm niet zo dun kunnen zijn.

Ik moet wel zeggen dat de vingerafdrukscanner van de S8 vaak onnauwkeurig is. Als je je vinger niet precies op de sensor plaatst, herkent de software niet jouw afdruk. Dat is een probleem, omdat de plek van de scanner moeilijk te vinden is op de tast. Mijn tactiek was om mijn vinger in de buurt van de sensor te plaatsen en ‘m dan geleidelijk erover te schuiven. Negen van de tien keer werkte dat niet en moest ik opnieuw mijn vingerafdruk laten scannen.


Met het siliconenhoesje van Samsung is de vingerafdrukscanner makkelijker te vinden, maar het is nog steeds niet top.

Met de hoes zit de sensor in een kuiltje. Dat helpt bij het lokaliseren. Maar de scanner zit nu zo diep dat niet genoeg van mijn vinger op de sensor belandt, tenzij ik hard druk. Ook met het siliconen hoesje moet ik twee of drie keer opnieuw mijn vingerafdruk scannen.


De vingerafdrukscanner van de OnePlus 5 is nauwkeurig en ontzettend snel.

De sensor zit bij de OnePlus 5 aan de voorkant en is dus een stuk makkelijker te vinden. Het ontgrendelen ging altijd in een keer goed, en gaat bovendien razendsnel – veel sneller dan bij de S8. Kijk maar eens naar deze vergelijking: bij de S8 is er een duidelijke vertraging bij het ontgrendelen.


De irisscanner van de Galaxy S8 is ook niet alles.

De irisscanner werkt snel en nauwkeurig, zolang je de telefoon op precies de juiste afstand van je gezicht houdt en je naar de goede plek kijkt. Bovendien kost het meerdere stappen om de telefoon te ontgrendelen: eerst druk je op de homeknop, dan swipe je het vergrendelscherm weg om tot slot je ogen precies goed voor de camera te houden. Dat wordt al snel vervelend. Ik heb de functie uiteindelijk uitgezet. De irisscanner werkt, maar in de praktijk is het zo niet handig als de vingerafdrukscanner.


Gezichtsherkenning op de S8 werkt ook niet vlekkeloos.

Gezichtsherkenning vond ik de beste manier om de S8 te ontgrendelen. Het werkt snel en er zijn minder stappen mee gemoeid dan met de irisscanner. En toch… Soms herkende de software mijn gezicht niet. Dan moest ik op een knop drukken om het nog eens te proberen, de vingerafdrukscanner gebruiken of een pincode intoetsen.


Misschien denk je: wat een gezeik. Maar geloof me: als je zoveel problemen hebt met het ontgrendelen van je telefoon, dan denk je er ook zo over.

De Galaxy S8 is een uitstekende smartphone, maar ik raakte al snel ontgoocheld door mijn frustraties met het ontgrendelen. Bij andere telefoons gaat dat veel makkelijker. En dat is slecht nieuws voor de S8, want het toestel is een stuk duurder dan andere Android-modellen zoals de OnePlus 5.

Het ontgrendelen van je telefoon is onbeduidende functie van een smartphone. Niemand zal er sneller voor naar de winkel rennen. Maar het is een cruciaal onderdeel dat je dagelijks gebruikt. Als het ook maar een klein beetje tegenvalt, kan dat zeer frustrerend zijn.

Natuurlijk kan het zo zijn dat ik pech heb gehad. Misschien hebben anderen veel betere ervaringen met het ontgrendelen van de Galaxy S8. Maar als ik voor mezelf spreek, dan is de OnePlus 5 een solide Android-toestel dat simpelweg een stuk betrouwbaarder is dan de S8, ondanks dat de Samsung-telefoon meer extra’s heeft.


Bekijk ook deze video over de iPhone 8. Dit weten we over de nieuwe smartphone van Apple: