Groot, groter, grootst. Dat was altijd de filosofie achter de Galaxy Note-telefoons van Samsung. Maar nu brengt de Zuid-Koreaanse fabrikant een kleinere Note op de markt.

De nieuwe Galaxy Note 10 is ruim een centimeter korter dan het model van vorig jaar en past weer fatsoenlijk in je broekzak (bij mannen althans). Voor de liefhebbers van een groot scherm is er de Galaxy Note 10+ die wel de vertrouwde tablet-achtige afmetingen heeft.

Beide toestellen zijn vanaf 23 augustus verkrijgbaar in Nederland. De Note 10 heeft een adviesprijs van 950 euro en de Note 10+ haal je in huis voor 1.100 euro.

Kijk mee naar de nieuwe Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10+.


Een primeur: Samsung brengt de Galaxy Note uit in twee verschillende formaten. Er is trouwens ook nog een derde: de Galaxy Note 10+ 5G.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy Note 10 is de kleinste van de twee met een scherm van 6,3 inch en 1080p-resolutie. Dat laatste is enigszins een verrassing. De laatste jaren voorziet Samsung de Note-reeks van een 1440p-display. Maar in de praktijk valt het niet op dat het scherm minder pixels bevat.

De Galaxy Note 10+ heeft wel een 1440p-scherm en een diagonaal van 6,8 inch, het grootste display tot dusver op een Galaxy Note.

Lees ook op Business Insider

Voor de rest zijn er onder de motorkap weinig verrassing. Beide Note 10’s draaien op de Snapdragon 855-chip van Qualcomm, met als alle andere vlaggenschepen uit 2019.

De Galaxy Note 10+ 5G is in essentie hetzelfde als de Note 10+, maar dan met 5G-connectiviteit.


Dit is de kleinere Galaxy Note 10 met een 6,3-inchscherm.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Note 10 voelt stevig aan in de hand. Wat RAM betreft krijg je 8 GB. De opslag bedraagt 256 GB.


En hier is de Galaxy Note 10+ met een scherm van 6,8 inch. Niet verrassend: qua ontwerp lijken de toestellen enorm op elkaar.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Met de Galaxy Note 10+ krijg je 12 GB aan RAM. Qua opslag kun je kiezen uit 256 GB of 512 GB.


De Note 10 ziet er strak uit, met zijn rechthoekige ontwerp en dunne randen rondom het scherm.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Samsung heeft bij de Note 10 gekozen voor het ‘cameragat’. De selfiecamera is daarbij niet verstopt in een inkeping in het scherm (de ‘notch’), maar er zit letterlijk een gat in het display – ditmaal in het midden en niet rechtsboven zoals bij de Galaxy S10.

Geen van beide Note 10-modellen hebben dus een dubbele selfiecamera zoals de Galaxy S10+.


De camera’s en accu’s zijn de grootste verschillen tussen beide modellen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Zowel Galaxy Note 10 als Note 10+ heeft een standaard camera, een groothoeklens en een telelens achterop. De Galaxy Note 10+ heeft daarnaast nog dieptesensoren, zodat de telefoon beter afstanden in kan schatten. Handig voor bijvoorbeeld virtualrealitytoepassingen of de portretmodus.

Qua batterijen: de accu van de Galaxy Note 10 heeft een capaciteit van 3.500 mAh, de Galaxy Note 10+ eentje van 4.300 mAh.


De Galaxy Note 10 ondersteunt snelladen. Maar de ingang voor koptelefoons ontbreekt dit keer.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Samsung was een van de laatste fabrikanten die vasthield aan de koptelefooningang. Maar nu neemt ook de Zuid-Koreaanse fabrikant afscheid van de 3,5-mmjack. Is dit een voorbode voor de Galaxy S11?

Maar de Galaxy Note 10 ondersteunt wel snelladen. Samsung levert een lader van 25 watt bij het toestel in plaats van het 15-wattexemplaar van de vorige modellen. Een half uur aan de lader en je kunt er weer een hele dag tegenaan.

De Galaxy Note 10+ ondersteunt zelfs laden met 45 watt. Maar de oplader daarvoor moet je er los bijkopen.


Samsung heeft nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de S Pen: ‘Air Actions’. Daarmee kun je de camera op afstand met gebaren bedienen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Met Air Actions kun je door in de lucht met de pen te swipen tussen verschillende camera-instellingen switchen zoals de selfie- en de videomodus. Je kunt zelfs in- en uitzoomen door cirkelbewegingen met de pen te maken.

Uiteraard kun je ook gewoon een foto maken door op de knop op de pen te drukken.


Samsung ging helemaal los met een van de kleuropties voor de Galaxy Note 10. Deze parelmoer-achtige regenboogkleurstelling heet ‘Aura Glow’.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Maar de telefoon is ook verkrijgbaar in het zwart en in het wit.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy Note 10 heb je vanaf 950 euro en de Galaxy Note 10+ met 256 GB opslag kost 1.100 euro. Wil je de opslag verdubbelen, dan komt er 100 euro bovenop. De toestellen zijn vanaf 23 augustus verkrijgbaar in Nederland.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Lees meer over smartphones: