Ryanair heeft opnieuw gewaarschuwd voor een “ernstige verstoring” van vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU tenzij onmiddellijk een overgangsregeling wordt gesloten. Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij heeft het VK nauwelijks tijd meer om werkbare oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.

De Ierse budgetcarrier verklaarde afgelopen maandag “bezorgd te zijn over de voortdurende onzekerheid rond de voorwaarden waaronder het VK de EU in maart 2019 zal verlaten.”

Ryanair maakt zich zorgen over regeling luchtruim

“Er is een verontrustend risico dat het vliegverkeer tussen het VK en de EU ernstige verstoord zal raken vanaf april 2019, tenzij het VK en de EU een bilaterale overeenkomst (of een voorlopige regeling) tekenen voor september 2018.”

Britse luchtvaartmaatschappijen zijn nu nog lid van een pan-Europese luchtvaartzone, maar er leven grote zorgen. Er moet een nieuwe overeenkomst wordt gesloten voordat het VK de EU officieel verlaat,  want anders mogen toestellen die vanuit het Verenigd Koninkrijk vertrekken niet meer in landen in de Europese Unie.

Minister van Justitie Philip Hammond liet parlementsleden eerder deze maand weten dat vluchten tussen het VK en de EU in het extreemste scenario na een Brexit aan de grond moeten blijven. Ryanair gaat naar verluidt passagiers waarschuwen dat hun tickets mogelijk ongeldig raken.

Ryanair waarschuwt al tijden, maar Britse overheid doet niets

Ryanair zei maandag dat het medio 2018 echt moet weten hoe de vlag erbij hangt, dat is namelijk de periode dat ze hun zomerarrangementen voor 2019 publiceren.

“We denken dat de Britse regering onderschat welke impact de Brexit kan hebben op de verstoring van het luchtverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU,” aldus Ryanair.

Lees ook op Business Insider

Afgelopen jaar waarschuwde Ryanair al voor de verregaande gevolgen van het uitblijven van een deal over landingsrechten.

De laatste Brexitwaarschuwing kwam maandag tijdens de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers. De budgetmaatschappij kwam eind vorig jaar in conflict met zijn piloten, waardoor Ryanair vliegtuigen aan de grond moest houden en duizenden boekingen moest annuleren.

Desondanks steeg de winst met 12 procent naar 106 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2017, terwijl de aantallen passagiers met 6 procent stegen naar 30,4 miljoen euro. In een verklaring zei CEO Michael O’Leary maandag dat hij zeer tevreden was om zulke cijfers te presenteren ondanks een moeilijk kwartaal. “Nadat onderhandelingen met onze piloten mislukten, moesten we het pijnlijke besluit nemen om 25 vliegtuigen aan de grond te houden. Desondanks lag de stiptheid van onze operaties op onze gebruikelijke 90 procent”, aldus O’Leary.