Voor het kabinet liggen er geen taboes bij de onderhandelingen over belastingverlaging en over een hervorming van het belastingstelsel.

Of die onderhandelingen doorgaan, is alleen nog afhankelijk van D66. Fractievoorzitter Alexander Pechtold meldde woensdag aan het einde van een Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet dat hij met zijn fractie wil bespreken of hij nog wel verder wil.

Plannen gaan niet ver genoeg

Pechtold vindt de kabinetsplannen niet ambitieus genoeg. Ze leveren te weinig banen op, te weinig vergroening en de vereenvoudiging van het stelsel is ook te mager. Pechtold vreest dat verder praten zinloos is.

Premier Mark Rutte liet na het Kamerdebat meteen weten dat hij verwacht dat Pechtold bijdraait. ,,Ik denk dat ze uit eindelijk zullen komen. D66 is altijd zeer gemotiveerd geweest om mee te denken over een belastinghervorming.” Hij zou het doodzonde vinden als D66 afhaakt.

Als D66 toch weer meedoet, zijn er genoeg partijen die meepraten om een meerderheid te behalen die het kabinet nodig heeft in de Eerste Kamer. Als het kabinet het met VVD en PvdA en met de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP eens wordt, hebben ze een nipte meerderheid van 38 zetels in de Senaat.

Zonder D66 geen hervorming

Rutte erkende dat, als D66 wegblijft, onderhandelen over een belastingherziening verder zinloos is geworden. In dat geval kiezen VVD en PvdA voor een lastenverlichting van 5 miljard euro volgend jaar, die 35.000 banen moet opleveren. Maar een grondiger hervorming van het stelsel, met meer extra banen, komt er dan niet. Het CDA wil niet onderhandelen, maar zei woensdag wel met de twaalf senatoren de lastenverlichting te zullen steunen.

Rutte probeerde in het kabinet alle vier de potentiële partners naar zich toe te trekken. Aan ChristenUnie en SGP maakte hij duidelijk dat als ze meedoen, er ook over de invulling van de 5 miljard aan lastenverlichting valt te praten. Ook GroenLinks wil verder onderhandelen.

Omstreden btw-verhoging

Het gaat dan om het totale pakket, van zowel de belastingverlaging als een verdergaande hervorming. Een omstreden verhoging van het lage btw-tarief ligt dan ook op tafel. Meerdere oppositiepartijen zijn daar fel op tegen, maar Rutte zei dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hiervoor in zijn eerdere ronde langs fracties wel voldoende steun had geproefd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl