Premier Mark Rutte wil meer duidelijkheid over de geldzaken van het koninklijk huis, en heeft opdracht gegeven tot een uitgebreid onderzoek.

Dat laat de premier middels een brief aan de Kamer. De Oranjes moeten sinds de jaren ’70 vermogensbelasting betalen, zoals bijvoorbeeld hun spaargeld. De Oranjes worden volgens RTL echter al sinds die tijd gecompenseerd voor de belasting die zij betalen over hun vermogen.

In de jaren ’70 zou dat bedrag rond de 150.000 gulden liggen. Dat is, gecorrigeerd naar inflatie, vergelijkbaar met ongeveer 200.000 euro nu. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zeiden eerder al niets te weten van zo’n regeling.

Rutte zegt echter geen bewijs te hebben gevonden dat er daadwerkelijk een compensatieregeling is. Het onderzoek dat nu wordt ingesteld, is een historisch onderzoek bedoeld om meer inzicht te krijgen in de manier waarop het inkomen van het koninklijk huis tot stand is gekomen.

Het vermogen van de koning wordt geschat op ongeveer 185 miljoen euro. Volgens de huidige regels zou hij daar – volgens een grove schatting – een vermogensrendementsheffing van ongeveer 2,2 miljoen euro over moeten betalen. Vanaf 2017 gaat er getrapt systeem gelden, waardoor de koning er naar schatting ongeveer 8 ton op achteruit zou gaan.

LEES OOK: De koning gaat er per jaar bijna een miljoen op achteruit door de nieuwe vermogensbelasting