De Europese binnenmarkt, het vrije verkeer en de vrije handel tussen de EU-lidstaten onderling, moet een extra duw in de rug krijgen. Dat willen premier Mark Rutte en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

De Europese leiders moeten afspreken om over alle plannen en voorstellen die er liggen, uiterlijk eind 2018 overeenstemming te bereiken. Daarnaast zouden de leiders op hun jaarlijkse top in juni steeds de stand van zaken moeten opmaken en toezien op de voortgang. ,,Er staat ons veel te doen in korte tijd. Maar we mogen Europa en de inwoners van Europa niet laten wachten”, schrijven Rutte en Juncker maandag in een gezamenlijk stuk in meerdere Europese kranten, waaronder Het Financieele Dagblad.

Het duo vindt het belangrijk om ,,meer uit de Europese interne markt” te halen. Zij verwachten daardoor economische groei en fors meer banen. ,,Het kan en moet beter.” Zij willen hun ideeën op de komende top eind juni in Brussel aan de andere leiders voorleggen.

Webshops en posttarieven

Rutte en Juncker vinden het onder meer belangrijk om de digitale economie snel van het slot te halen. ,,We zijn er in geslaagd om offline de grenzen te slechten. Dan is het onacceptabel dat ze online weer in het scherm oppoppen als mensen een buitenlandse webshop bezoeken. Consumenten moeten in de EU overal en op elk apparaat toegang hebben tot elke dienst.”

Een ander voorbeeld: ,,Torenhoge internationale posttarieven houden veel retailers tegen om hun vleugels uit te slaan. Een klein pakket versturen naar het buitenland kan vijf keer duurder zijn dan naar het binnenland. Ook dat moet veranderen”, aldus Rutte en Juncker.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl