PVV-voorman Geert Wilders kon tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen rekenen op een taallesje van de premier (die tijdens het debat ook nog aanhaalde dat hij lesgeeft op een school): Het is niet pleur op, maar pleurt op.

Volgens Mark Rutte zou Wilders ook nog eens een slechte boekhouder zijn, omdat hij de verminderde aardgasbaten niet zou meenemen in zijn berekeningen.

Rutte vond daarnaast nog tijd om Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme te vertellen over Droef, de hond die hij vroeger als kind had. De hond lustte geen worst van de slager, zo vertelde de premier.

Slecht rapport

De premier en zijn kabinet scoorden overigens zelf ook niet een al te best rapportcijfer. Volgens het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van Ipsos geeft Nederland het huidige kabinet een 5,2. Rutte zegt die onvoldoende wel te snappen: “Het kabinet heeft moeilijke beslissingen moeten nemen in moeilijke tijden.”

Volgens Rutte gaat het weer beter met Nederland, maar merkt nog lang niet iedereen daar iets van: het is nog niet concreet zichtbaar in het leven van alle Nederlanders.

De premier kon direct op kritiek rekenen van PVV-voorman Geert Wilders en 50Plus-leider Henk Krol. Wilders verweet de premier dat hij in een “parallelle werkelijkheid” leeft, Krol merkte op dat de achterban van Rutte “inderdaad in een hele andere hoek zit” als zijn eigen achterban.

Volgens Rutte is er echter een “grote, koppige meerderheid die vooruit wil en zich afkeert van het pessimisme”.

Lees ook op Business Insider