Maar weinig mensen zullen hebben gemist dat de speech van journalist en historicus Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos viral ging. Het filmpje ervan ging de hele wereld over omdat hij de allerrijksten durfde uit te dagen: ga nou gewoon eens belasting betalen.

Naar aanleiding daarvan werd hij uitgenodigd bij Fox News, maar dat interview verliep wat minder soepel. Presentator Tucker Carlson maakte Bregman al snel uit voor “idioot”.

Voor Amerikaanse begrippen ging het zelfs in ongekend grove termen. “Why don’t you go fuck yourself! (…) Ik wilde je een podium geven, maar je bent te irritant”, zei Carlson tegen Bregman.

Het interview is niet uitgezonden, maar Bregman heeft een filmpje van het interview online gezet, zodat we precies kunnen zien wat er gebeurde. Fox News staat bekend als rechtse zender en Carlson wilde weleens weten hoe Bregman zijn commentaar in Davos bedoelde.

Aanvankelijk was Carlson nog complimenteus. Hij noemde Bregmans speech “een van de beste momenten in de geschiedenis van Davos”.

De sfeer slaat echter helemaal om als Bregman begint over de rol van Fox News zelf. Hij zegt dat niet alleen in Davos, maar ook op Fox News niemand praat over hogere belasting voor de rijken. Bregman zegt dat de verklaring eenvoudig is. “De meesten in Davos, maar ook op dit kanaal, zijn ‘gekocht’ door de miljardairsklasse.”

Dan zegt Bregman dat voor de eigenaar van Fox, de Murdoch-familie, belastingontwijking blijkbaar een taboe-onderwerp is. Hij voegt toe dat Carlson “smeergeld” heeft aangenomen van de allerrijksten. Hij zegt dat Carlson een miljonair is die betaald wordt door miljardairs.

‘Hersenloze idioot’

Het gesprek ontspoort. Carlson wordt woedend. Hij begint te schelden waarop Bregman met een grijns zegt: “Je kan de kritiek niet aan hè?”

Bregman heeft de beelden online gezet via Now This. Er is volgens de journalist en historicus niet in geknipt. Hij vindt het jammer dat het gesprek niet op Fox News is uitgezonden, zegt hij tegen de NOS. “Als je een interview houdt, waarom zend je het dan niet uit?”

Ook Carlson heeft inmiddels gereageerd op de video. De Amerikaanse journalist zegt in een verklaring dat het interview niet is uitgezonden omdat hij scheldwoorden heeft gebruikt. “Ik probeer dat nooit te doen op televisie, maar ik was onbeleefd.” De zender vond het daardoor te grof voor de Amerikaanse televisie.

Hij voegt toe dat Bregmans beschuldigingen niet kloppen. Hij stelt bij Fox News overal over te kunnen spreken. Niemand zegt journalisten bij Fox wat te zeggen. “Wij zijn helemaal vrij.”

Ook zegt hij dat zijn beschuldigingen richting Bregman wél klopten. Carlson noemde Bregman in het interview “fucking irritant”. “Daar is geen woord van gelogen, maar dat woord mag ik op tv niet gebruiken.”

Lees meer: