Een Russische boer riskeert celstraf voor het drukken van een ‘alternatieve roebel’ in zijn dorpje. De Russische autoriteiten nemen de als grapje bedoelde schuldbewijzen bloedserieus.

Michail Sjlapnikov bedacht de ‘kolion’ – vernoemd naar zijn dorp Koloniovo, in de buurt van Moskou – als een soort kwitanties voor de ruilhandel die zijn dorpelingen nogal eens ondernemen. Vandaar ook de vaste koers van de ‘munteenheid’: één kolion is één emmer aardappelen waard.

Hij drukte kleurige briefjes in verschillende waarden, met een plaatje van een boom erop. “Dit geld heeft niets te maken met oorlogen, doden of crises”, zei Sjlapnikov tegen de Russische televisie. “Dit geld draait om eerlijke arbeid, frisse lucht, verse producten.” In Kolionovo is het soms moeilijk om aan roebelbiljetten te komen, en dan is de ‘kolion’ een handig alternatief, zo dacht hij.

Winkeliersvereniging

Je zou zeggen dat dit Monopolygeld lijkt op de lokale ‘duyten’ en ‘ducaeten’ waar Nederlandse winkeliersverenigingen zo verzot op zijn – en die in veel westerse landen worden getolereerd. Maar de Russische monetaire autoriteiten kunnen niet lachen met de ‘kolion’.

De Russische centrale bank en het openbaar ministerie hebben Sjlapnikov voor het gerecht gedaagd, meldt de BBC. Zijn kolion zou een bedreiging zijn voor de officiële Russische munteenheid, de roebel. Misschien hebben de chaotische jaren negentig daar iets mee te maken, toen Russen naar de Amerikaanse dollar grepen als betaalmiddel omdat de koers van de roebel zo onbetrouwbaar was.

Maar Sjlapnikov vindt het allemaal maar overdreven. Met zijn speelgoedgeld kun je immers niets in de winkels kopen, of salaris uitbetalen. "Eén keuterboer kan het financiële systeem niet kapotmaken", zegt hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl