Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:17

Het Russische huurlingenleger Wagner Group is gestart met een campagne om nieuwe rekruten te werven, waarbij onder meer wordt geworven in Russische scholen, zo meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) in een nieuw rapport.

De Wagner Group, die in de oorlog in Oekraïne opereert als een semi-autonome paramilitaire organisatie, heeft naar schatting z’on 30.000 manschappen verloren (zowel doden als gewonden) sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 werd gelanceerd.

De Wagner Group heeft in eerste instantie veel rekruten geworven in Russische gevangenissen, met de belofte van kwijtschelding van straffen als veroordeelde criminelen zouden dienen in Oekraïne.

Oprichter Jevgeni Prigozjin een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, heeft aangegeven dat hij de ideologische ambities van de Wagner Group beter wil verankeren door te werven op Russische scholen en bij sportclubs voor jongeren, zo meldt de denktank in het rapport.

De Wagner Group heeft al zes rekruteringscentra geopend in Rusland, geeft het ISW aan in verwijzing naar Russische media.

In de stad Apatity in het district Moermansk delen leden van de Wagner Group "heroïsche verhalen" om nieuwe manschappen te werven, volgens het rapport van het ISW. Het doel zou zijn om jongeren ideologisch te beïnvloeden en enthousiast te maken voor het Russische ultranationalisme waar Prigozjin prat op gaat.

Oprichter Jevgeni Prigozjin spreekt voormalige voor criminaliteit veroordeelde Russen toe, die komen dienen in zijn huurlingenleger. Foto: RIA Novosti

Prigozjin gaf afgelopen week aan dat president Poetin de communicatie met de Wagner-baas zou hebben afgebroken, "om te zorgen dat ik niet steeds om munitie blijf vragen" voor de troepen in Oekraïne.

Prigozhin heeft de afgelopen weken veelvuldig verzoeken ingediend voor meer munitie en troepen, in verband met de zware gevechten rond de Oekraïense stad Bachmoet, waar de Wagner Group moeite heeft om een doorbraak te forceren, aldus het rapport van het ISW.

LEES OOK: Oekraïne ziet de bloedige strijd rond Bachmoet als een kans om het Russische huurlingenleger voorgoed van de kaart te vegen