Rusland zal op korte termijn zijn financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen door de harde westerse sancties die zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch, een van de drie grootste kredietbeoordelaars ter wereld.

Fitch heeft de rating van Rusland verlaagd naar een C-rating, dat is slechts één stap boven de status die aangeeft dat een land echt in gebreke blijft. Ook branchegenoten Moody’s en Standard & Poor’s (S&P) hebben de rating van Rusland verlaagd naar ‘junk’, wat betekent dat investeerders in Russische staatsobligaties grote risico’s lopen.

Een Russische wanbetaling kan miljarden aan inkomsten van obligatiehouders wegvagen. Die trachten op dit moment nog wat terug te krijgen voor hun plotseling bijna waardeloze staatsleningen. Maar de gevolgen lijken over het algemeen beperkt te blijven, omdat Russische obligaties “geen gebruikelijk onderdeel zijn van de meeste vastrentende beleggingsportefeuilles”, aldus de Amerikaanse nieuwssite The Morning Star.

Vanwege de sancties gaat Rusland zware economische tijden tegemoet en worden de inkomsten van de overheid hard geraakt. Daardoor zou Moskou minder bereid kunnen worden om zijn schuldverplichtingen na te komen. Volgens zakenbank Morgan Stanley zou daar zelfs al volgende maand sprake van kunnen zijn.

Rusland kan zijn schulden niet betalen, omdat het geen geld naar buitenlandse banken kan overmaken

Rusland heeft voor ruwweg 40 miljard dollar aan staatsobligaties uitstaan, waarvan ongeveer 20 miljard dollar in handen is van buitenlandse beleggers, meldt de Financial Times.

Dit is een relatief klein bedrag, waardoor wanbetaling waarschijnlijk geen groot risico voor het mondiale financiële systeem zal vormen. Voor het land zelf kan het wel grote gevolgen hebben.

Rusland werd tot een paar weken geleden gezien als een van 's werelds veiligste beleggingen in staatsobligaties, dankzij de lage omvang van de staatsschuld ten opzichte van de nationale economie en de aanzienlijke buitenlandse reserves van het land. Rusland heeft daardoor waarschijnlijk genoeg geld om zijn schulden af te betalen, maar het land kan door de huidige sancties waarschijnlijk geen geld voor aflossingen overmaken.

Russische banken hebben namelijk geen toegang tot internationale markten meer. Daarbij heeft het Kremlin Russische burgers kapitaalbeperkingen opgelegd, om zo een exodus van kapitaal uit het land tegen te gaan. Dit gaat het voor Rusland lastig maken rentebetalingen aan buitenlandse schuldeisers te doen.

De volgende aflossing op staatspapier van Rusland moet op 16 maart plaatsvinden, met een uitstelperiode van 30 dagen. Beleggers denken nu al dat het land niet de moeite zal nemen om aan deze aflossing te voldoen, aldus Forbes.

Rusland komt hierdoor in het vizier van zogenoemde 'aasgierfondsen'. Dit zijn speculatieve beleggers die handelen in brakke obligatieleningen

LEES OOK: Wat gebeurt er als de Oekraïense president Zelenski wordt gevangen of gedood? De regering van Oekraïne en bondgenoten denken daar uit voorzorg over na