Volgens de Amerikanen trekken Russische troepen zich niet terug bij de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar gaat het slechts om een verplaatsing van posities. Rusland “herpositioneert” zijn manschappen in de buurt van Kiev, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het leger trekt zich niet terug en de Oekraïense hoofdstad blijft bedreigd, stelt het Pentagon, enkele uren nadat de Russen hadden aangekondigd weg te trekken. “We zien nu een klein aantal dat lijkt weg te trekken van Kiev”, zei een woordvoerder. Mogelijk wordt een deel ingezet bij de strijd elders. Maar volgens de zegsman mag de troepenbeweging geen aftocht of iets dergelijks worden genoemd.

Het Pentagon waarschuwt dat nog steeds rekening moet worden gehouden met een groot offensief elders in Oekraïne. En hoewel de Russen hebben “gefaald” hun doel Kiev te veroveren, kunnen ze de stad gaan bombarderen.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat Russische troepen rond Kiev zich aan het hergroeperen zijn om zich te gaan richten op andere gebieden, voornamelijk de “bevrijding” van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land.

Rusland ziet geen doorbraak bij onderhandelingen met Oekraïne

Het Kremlin heeft hoopvolle verwachtingen over de onderhandelingen met Oekraïne woensdagmiddag de grond ingeboord. "We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was", zei woordvoerder Dmitri Peskov. Volgens hem is er nog veel werk te verrichtten. Hij merkte wel op dat Moskou het positief vindt dat Kiev zijn eisen op schrift heeft gesteld.

Delegaties van beide kanten waren een dag eerder positief over onderhandelingen in Istanbul, waarbij Oekraïne onder meer voorstellen deed over toekomstige neutraliteit als grote landen, ook van de NAVO, via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties bieden.

Moskou beloofde na het overleg de militaire operaties rond de hoofdstad Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch te reduceren als gebaar van goede wil voor verdere onderhandelingen.

In Kiev was het afgelopen nacht weliswaar relatief rustig, maar in Tsjernihiv en omgeving regende het volgens de regionale gouverneur bombardementen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is sceptisch over de woorden van "vertegenwoordigers van een land dat blijft vechten met de bedoeling om ons te vernietigen".

Zelenski: positieve signalen bij onderhandelingen

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn er dinsdag "positieve signalen" gekomen uit de Russisch-Oekraïense onderhandelingen in Turkije, hoewel Oekraïne nog niet van plan is zijn militaire inspanningen te verminderen. Dat zei Zelenski in een op Telegram geplaatste videoboodschap.

"We kunnen zeggen dat de signalen die we opvangen positief zijn, maar ze doen ons de Russische explosieven en granaten niet vergeten", zei hij onder meer. Zelenski benadrukte dat hij geen redenen ziet de woorden te geloven van "vertegenwoordigers van een land dat blijft vechten met de bedoeling om ons te vernietigen". Plus: "Het Russische leger is nog steeds in staat de aanvallen tegen ons land voort te zetten", aldus Zelenski.

Er kan volgens Zelenski in ieder geval geen sprake zijn van opheffing van de internationale sancties tegen Rusland zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt. "De kwestie van sancties kan niet eens aan de orde worden gesteld totdat deze oorlog voorbij is, totdat we terug hebben wat van ons is."

Eerder dinsdag beloofde het Russische ministerie van Defensie een drastische vermindering van de vijandelijkheden in de richting van Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv. Viceminister Alexander Fomin zei tegen journalisten dat dat besluit was genomen in het licht van de voortgang die was geboekt tijdens onderhandelingen.

Ook het hoofd van de Russische delegatie Vladimir Medinski liet zich positief uit over de onderhandelingen in Turkije. Hij verklaarde dat er "substantiële discussies" plaatsvonden en dat de "duidelijke" voorstellen van Kiev met het oog op een akkoord snel onderzocht en aan president Vladimir Poetin voorgelegd zullen worden.

LEES OOK; Op deze 3 manieren kan het conflict tussen Rusland en Oekraïne de wereldorde van na de Koude Oorlog ingrijpend veranderen