De Russische centrale bank heeft donderdag de rentetarieven fors verlaagd om de opmars van de roebel af te remmen. De nationale munt is de afgelopen weken sterk gestegen ten opzichte van de dollar.

De centrale bank van Rusland verlaagde het belangrijkste rentetarief van 14 procent naar 11 procent. Het is de derde renteverlaging in iets meer dan een maand tijd. Eigenlijk zou de centrale bank pas over twee weken weer een rentevergadering houden.

De renteverlaging had niet direct grote invloed op de roebel. De munt had donderdag aan het begin van de middag 0,25 procent verloren ten opzichte van de dollar.

Direct na de Russische invasie van Oekraïne eind februari brak paniek uit op de financiële markten in Rusland. De roebel verloor toen meer dan 40 procent van zijn waarde. Maar de regering stelde snel beperkingen in op de uitstroom van kapitaal en de centrale bank verdubbelde de rentetarieven naar 20 procent. 

Ook de hogere inkomsten uit olie en gas hebben de roebel geholpen snel te herstellen. Eerder deze week stond de Russische munt hoger dan ooit ten opzichte van de dollar: 55 roebels voor een dollar, terwijl dat vlak voor het begin van de oorlog nog 76 roebels voor een dollar was.

De regering ziet de sterke roebel als een probleem voor de export. Ook is het nadelig voor de begroting, omdat de overheid sommige energiebelastingen in buitenlandse valuta moet betalen, die dan vervolgens moeten worden ingewisseld voor roebels.

De centrale bank zei donderdag open te staan voor verdere renteverlagingen. De volgende vergadering staat gepland op 10 juni.

Volgens president Vladimir Poetin is de sterke roebel een teken dat de Russische economie met succes de westerse sancties weet te doorstaan. Maar de centrale bank stelde donderdag: "De externe uitdagingen voor de Russische economie zijn nog steeds groot, vooral door de beperkte economische activiteit." Daarbij stelde de bank dat er nog steeds weinig kredieten verstrekt worden.

De centrale bank ziet wel tekenen dat de sterke inflatie in Rusland een piek bereikt. In mei was de inflatie op jaarbasis 17,5 procent en dat was een fractie lager dan in april. Dit komt deels doordat de sterke roebel de import van goederen voor Rusland goedkoper heeft gemaakt. 

De centrale bank verwacht dat de inflatie in 2023 verder terug zal vallen naar tussen de 5 procent en 7 procent.

Economen van ING zeiden donderdag te verwachten dat de Russische economie dit jaar dramatisch zal krimpen: met zo'n 10 tot 15 procent.

LEES OOK: De EU staat sterker tegenover Poetin dan ze denkt, aldus George Soros – Europa is onmisbaar voor de afzet van Russisch gas